Ecosysteem Update #14

Foto: Klant in Zicht | Tristan Fopma

Foto: Klant in Zicht | Tristan Fopma

Welkom bij de veertiende editie van Ecosysteem Updates! Hieronder vind je de laatste updates vanuit het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups, attenderen we je op relevante events en kun je inspirerende content van andere Friese startups en scale-ups ontdekken. Scrol snel door voor meer!
 

Ecosysteem nieuws

Startup SusPhos vol in de prijzen 
Het Friese SusPhos van founder Marissa de Boer sleepte de afgelopen periode twee prijzen in de wacht. Allereerst werd de startup, die fosfaat terugwint uit reststromen, winnaar van de Challenger50 award van MT/Sprout, waarmee het bedrijf zich de grootste marktuitdager van het jaar mag noemen. Daarnaast won het bedrijf een CES Innovation Award, wat een van de meest prestigieuze en wereldwijd erkende technische onderscheidingen is voor uitmuntende innovaties. 
 

Vijftien startups uit Noord-Nederland naar Slush in Helsinki 
Een powerhouse van innovatie maakt zich op, want niet één, niet twee, maar maar liefst vijftien startups uit Noord-Nederland gaan naar Slush 2023 in Helsinki! Een indrukwekkend aantal. Van medische doorbraken tot AI software en duurzaamheidsinitiatieven tot tech-ontwikkelingen; Noord-Nederland zet zichzelf op de kaart als een broedplaats voor vooruitstrevende ideeën. 

Slush is een handelsmissie die founders in het wereldwijde ecosysteem samenbrengt om te verbinden en nieuwe kansen te verkennen. Benieuwd naar de meest recente ontwikkelingen? Houd dan LinkedIn in de gaten. 
 

Succesvolle editie Startup in Residence Noord-Nederland afgesloten met Demo Day 
De vijfde editie van het programma dat overheden en startups aan elkaar koppelt om innovatieve inkoop te realiseren, Startup in Residence Noord-Nederland, is op 31 oktober afgesloten met een Demo Day. In het Forum in Groningen deelden de vijf deelnemende startups alles over hun innovatie, samenwerkingsproces met de challenge eigenaar en toekomstplannen. Ook werd er teruggeblikt op de afgelopen editie: wat is de kracht van het programma en wat betekent innovatie voor de deelnemers? 

Samenwerken in 2024? Neem dan contact op! 
 

Volop mogelijkheden subsidies en regelingen 
Bezig met groei, HRM, internationalisering, verduurzaming en/of innovatie? Goed nieuws! De komende maanden zijn er namelijk diverse mogelijkheden op het gebied van subsidies en regelingen voor de Friese startups, scale-ups en MKB'ers. 

Zo kun je subsidie aanvragen voor het onderzoeken van de haalbaarheid van je innovatie met de MKB Haalbaarheidsvoucher, budget krijgen voor het samenwerken met een grootbedrijf en/of kennisinstelling voor de ontwikkeling van je innovatie met de Valorisatie 2023 Middelgroot en kun je jouw strategische HR aanpakken met de Voucher MKB Fryslân. 

Ben je bezig met innovatieve projecten op de thema's water, duurzame energie, -recreatie of -toerisme, dan heeft het Waddenfonds de subsidieregelingen Thematische Uitvoering Waddenfonds  en Budget Lokale Innovaties (BLI 2023) beschikbaar tot 1 maart 2024. 
 

BOOST helpt startups in de zorg met ontwikkeling
Voor de een betekent ondernemen leren, terwijl de ander op zoek is naar de juiste route. Startups in de zorg staan voor specifieke uitdagingen. Dat is waarom er een nieuw programma is opgericht om hen hierop voor te bereiden en innovatie in de zorg te realiseren: BOOST.

Een mooi voorbeeld komt van onderzoeker Lise Beumeler, PhD van Medisch Centrum Leeuwarden, die bezig is met een startup in de zorg. Door het inzetten van serious gaming wil zij het langdurige herstel van patiënten na ziekte verbeteren. Meer lezen? Dat kan in dit artikel
 

Events

 • 30 november tot 1 december: Slush
  Slush is één van de grootste technologie- en startup-evenementen in Europa, dé plek met duizenden investeerders, startups en ecosysteem partijen. Maar liefst vijftien Noord-Nederlandse startups reizen naar Helsinki om de veerkracht en innovatie van het Noorden te laten zien aan de wereld.
 • 15 december: Startup Roulette
  In dit maandelijks online speeddate evenement van Golden Egg Check voor geselecteerde startups en relevante investeerders (VCs en angels) word je gematcht met 3 investeerders. Zo breid je jouw netwerk uit met relevante contacten en geef je jouw business een podium.
 • 9 tot 12  januari: CES Las Vegas
  Sinds 1967 is CES Las Vegas uitgegroeid tot het wereldwijde podium voor innovatie. Elk jaar komen hier meer dan 180.000 deelnemers vanuit meer dan 160 landen bij elkaar. CES is dé plek om contact te leggen en zaken te doen met investeerders, corporates en tech influentials.

Meer zien? Ga naar de pagina met alle relevante events.
 

Next step support

Support is van groot belang om je bedrijf door te ontwikkelen. Daarom slaat het Friese ecosysteem de handen ineen om startups en scale-ups ondersteuning te bieden in elke groeifase. In elke Ecosysteem Update laten we je kennismaken met een aantal programma’s of activiteiten, die jou effectief kunnen ondersteunen bij jouw volgende stap. Ben je benieuwd wat het Friese totaalaanbod je te bieden heeft? Ga naar onze website!
 

 • Startup Idea Scan
  Ben je aan het ondernemen of werk je aan een baanbrekend startupidee? Bij de Startup Idea Scan kijken we graag met je mee naar de basis van jouw innovatie. Zo krijg je jouw ontwikkelpunten helder in beeld, gecombineerd met handige tips en tricks van onze experts!
   
 • Funding Scan
  Ben je op zoek naar financiering voor jouw startup of scale-up, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Kapitaalexpert Arjen Schol gaat tijdens de Funding Scan in gesprek over de bij jou passende financier, subsidieverstrekker, specialist of initiatief. 
   

Discover

 • Okke de Jonge, founder van BOXO, heeft dé oplossing voor de enorme hoeveelheid verpakkingsafval die ontstaat door online bestellingen. De herbruikbare verzendverpakkingen van BOXO maken een stevige opmars in de wereld van e-commerce. Benieuwd waarom '2024 het jaar van groeien' is volgens Okke? Dat lees je via dit artikel
   
 • Onlangs ging de FOM in gesprek met Friese startup Deepgrooves over hoe founder Chris Roorda zijn passie voor muziek en zorg voor onze planeet combineert en hoe hij de muziekindustrie verduurzaamt. Hier vind je het artikel.  
   
 • Chloor wordt in de industrie in enorme hoeveelheden gebruikt, maar heeft veel nadelen. Om deze reden heeft Termanox een revolutionaire en duurzame vervanger voor chloor ontwikkeld: Blueterm. In dit artikel vertelt founder Sander ten Cate alles over hoe Termanox hun product in de wereld van chemie van de grond probeert te krijgen. 
   
 • Binnenkort weten we of XS2Event een van de finalisten is van de AFAS Young Business Award 2023. Tijdens aflevering 4 aankomende zondag, 3 december, strijdt deze startup uit Groningen voor een plekje in de finale. De AFAS Young Business Award is te volgen via RTL Z en Videoland.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en jouw mogelijkheden (zoals een Funding Scan) binnen het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups? Volg de socials en check de website van Founded in Friesland!

Wil je een reactie achterlaten of wil je iets delen over een interessante ontwikkeling? We kijken uit naar jouw bericht!