Green Caravan stoot 5 keer minder CO2 uit: “De markt houdt zichzelf voor de gek.”

In 2021 werd een man uit Breda veroordeeld tot 28 maanden celstraf. De reden? Het verkopen van honderdduizenden kilo’s paardenvlees, terwijl hij deed alsof het rundvlees was. Vleesfraude dus, en dat mag niet. Toch is er vanuit deze redenatie iets vreemds aan de hand. Als we ons namelijk verplaatsen van de vlees- naar de energiemarkt, zien we dat ongeveer 50% van de stroom uit het elektriciteitsnetwerk fossielvrij wordt opgewekt, terwijl partijen claimen 100% groene stroom te leveren.

En dat kan helemaal niet, volgens Ferry Tap, founder van Green Caravan. “Ze kopen zogenaamde ‘garanties van oorsprong’ op, waarmee je deze claim kan maken. In de volksmond noemen we dat greenwashing; het mag allemaal en is zelfs de norm in de industrie. De markt houdt zichzelf voor de gek, terwijl we er amper beter van worden.” Met zijn startup werken ze nu aan een laadplein waar er wél op volledig fossielvrije stroom wordt geladen en wij vroegen hem hoe dat precies werkt.

 

Green Caravan

“Er is gewoon dringend behoefte aan klimaatvriendelijke oplossingen”, begint Ferry. “Daarom zijn wij bezig met een manier om elektrische voertuigen fossielvrij op te laden. Dat betekent zonder gebruik te maken van elektriciteit uit aardgas of kolen, iets dat in Nederland nog best moeilijk is. Dit jaar komt de helft van onze stroom namelijk nog uit deze bronnen, maar hoewel dat aandeel gelukkig steeds kleiner wordt, duurt het nog tot 2050 voordat het helemaal fossielvrij gebeurt. Wij willen dat sneller doen, omdat de technologie er vandaag al is.”

Ik wil werken aan een oplossing voor het groeiende probleem van CO2-uitstoot in de transportsector."

ferry tapgreen caravan

Impact op volgende generaties

Het ontstaan van Green Caravan komt vanuit Ferry’s achtergrond in engineering en interesse in zowel de automobielindustrie als duurzame energie. Ferry: “Dit gecombineerd met mijn zorgen over klimaatverandering zorgde ervoor dat ik wil werken aan een oplossing voor het groeiende probleem van CO2-uitstoot in de transportsector. Zeker als je kijkt naar de volgende generaties is dat hard nodig, denk alleen al aan de enorme stroom klimaatmigranten die voorspeld wordt doordat delen van de wereld straks niet meer bewoonbaar zijn. Dat zorgt voor grote problemen voor Europa, en Nederland.”   

 

Fossielvrije oplossing

De oplossing van Green Caravan werkt als volgt: het bedrijf wekt zelf elektriciteit op via zonnepanelen op locaties met bijvoorbeeld grote zonnedaken of overdekte parkeerplaatsen. Deze energie wordt direct gebruikt of opgeslagen in batterijen waardoor het mogelijk is om overdag opgewekte stroom ook ’s nachts te gebruiken. “En als er te weinig zonne- of windenergie beschikbaar is, schakelt het nationale stroomnet, en dus ook alle laadpalen, over op kolen of aardgas, terwijl wij biogas als back-up hebben. Dit is afkomstig van regionale rioolwaterzuiveringsinstallaties en wordt omgezet in elektriciteit waardoor het fungeert als circulaire, hernieuwbare bron van energie. Op die manier maken we het mogelijk om elektrische voertuigen altijd te voorzien van echt groene stroom, zelfs wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait.”

Drieledige impact

De impact van Graan Caravan is drieledig, licht Ferry toe: “Ten eerste zorgen we voor aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot, omdat het laden van elektrische voertuigen met onze fossielvrije stroom gemiddeld vijf keer minder CO2 uitstoot dan laden vanuit het reguliere elektriciteitsnet. Ten tweede bevorderen we de transparantie over de daadwerkelijke CO2-uitstoot van het laden van voertuigen, waardoor "greenwashing" wordt bestreden. En ten derde leggen we géén extra druk op het overvolle elektriciteitsnet dat inmiddels flink overbelast is (netcongestie).”

 

Een fossielvrij laadnetwerk in Europa

Om bewustwording van CO2-uitstoot bij elektrisch rijden te stimuleren, bracht Green Caravan ook laadpassen uit. “Dit zijn de enige laadpassen waarbij je bij elke laadbeurt kan zien hoeveel je uitstoot”, vertelt Ferry. Inmiddels wordt de laadpas door zo’n tweeduizend mensen gebruikt, maar de doelen van Green Caravan gaan verder dan bewustwording: “Op korte termijn werken we eerst aan het oprichten van onze eerste laadpleinen, voornamelijk gericht op grotere voertuigen als vracht- en bestelwagens. Maar op lange termijn is onze droom een uitgebreid fossielvrij laadnetwerk in Nederland en Europa, in 2030.”

Green Caravan is één van de startups van Startup in Residence Noord-Nederland. Sinds mei werken zij nauw samen met de Provincie Drenthe aan het vraagstuk toekomstbestendig Laadinfrastructuur. Ook de Provincie Groningen is aangehaakt als secundaire challenge eigenaar.