Ecosysteem Update #13

Welkom bij de dertiende editie van Ecosysteem Updates! Hieronder vind je de laatste updates vanuit het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups, attenderen we je op relevante events en kun je inspirerende content van andere Friese startups en scale-ups ontdekken. Scrol snel door voor meer!
 

Ecosysteem nieuws

Enatom wint Pitch Competition bij Startup Festival
BOXO, iki.ai, Enatom en Powerchainger pitchten vorige week over hun startup tijdens de pitchcompetitie op Startup Festival in Groningen. De winnaar is… Enatom! Lusanne Tehupuring pitchte hun anatomie-atlas van de toekomst in een app met volle overtuiging. Gefeliciteerd met de titel en 2 tickets voor Slush in Helsinki!
 

Valorisatie subsidie binnenkort geopend
Maakt jouw innovatie economische en maatschappelijke impact op Noord-Nederland? En draag je bij aan een slimmer, groener, socialer en inclusievere regio? Verdiep je in de nieuwe SNN-subsidie Valorisatie 2023 Middelgroot (van €350.000 tot €800.000), die vanaf 9 oktober open gaat. Lees meer over deze kapitaalkans via deze link.
 

BOOST accelerator gestart bij Inqubator Leeuwarden
E-health of medtech startups kunnen vanaf nu deelnemen aan BOOST. Deze accelerator van Inqubator Leeuwarden helpt startups sneller en beter voorbereid naar de markt. 22 september start het eerste cohort en kun je rekenen op trainingen, begeleiding, werkplek, testfaciliteiten bij organisaties voor pilots en een netwerk van investeerders. 
 

Carver in de lift met financiering en nieuw directieteam
Mooi nieuws: Carver ontving recent een kapitaalinjectie van haar aandeelhouders, waarmee ze kunnen bouwen aan een veelbelovende toekomst. De startup kondigt ook een nieuw managementteam aan met Giel Franken en Job de Jong. Keep it up! Lees meer via deze link.
 

Deelnemers AFAS Young Business Award bekend
NADUVIBoombrushTrunkrsReliving.nl Marcel's Green SoapValyuuAvyVRelaxXS2Eventin3tex.tracer en Vertoro B.V. nemen deel aan de voorrondes van de scale-up competitie AFAS YBA. Als Founded in Friesland zijn we trots dat Groningse scale-ups XS2Event en VRelax in aanmerking komen voor deze eervolle award! Samen haalden deze twaalf scale-ups voor honderden miljoenen aan groeigeld op bij investeerders. Het volledige televisieseizoen (5 tv-afleveringen) is vanaf 12 november wekelijks te zien op RTL-Z en een dag later op Videoland.
 

ETA Shipping laat 6 schepen bouwen in China
ETA Shipping zit in de lift! Het bedrijf uit Leeuwarden laat een serie duurzame kustvaarders bouwen aan de oevers van rivier de Yangtze. Lees hier meer over deze ontwikkeling.
 

Events

 • 26 oktober: Money Meets Ideas Noord-Nederland
  Tijdens deze sessie pitchen drie ondernemers uit de regio hun businessplan aan een groep investeerders.
 • 31 oktober: Demo Day Startup in Residence Noord-Nederland
  Bij de Demo Day in Forum Groningen ontdek je hoe de samenwerkingen tussen zes startups en publieke partijen verliepen: is er kans op inkoop van de innovatie?
 • 31 oktober: Founder Talks
  Deze keer een editie over climate tech bij Founder Talks, met Google als partner en een inspirerende spreker!
 • 1 november: Pitchdeck Masterclass
  Wil je binnen 12 maanden beginnen met fundraising? Op 1 november, van 12:00 tot 15:00 uur, nodigen wij jou uit voor een exclusieve Pitchdeck Masterclass. Ontdek meer van het programma via de link hierboven.
 • 15 november: Student Fair & Innovate Friesland
  15 november ontdek je de innovatiekracht van Friesland met inspirerende masterclasses, pitches van startups en volop gelegenheid om te netwerken. Voorafgaand aan Innovate Friesland staat Student Fair op de agenda: hier maken studenten kennis met impactvolle bedrijven.
 • 24 november: StartupRoulette Slush
  Ga je dit jaar naar Slush in Helsinki? Oriënteer je dan alvast op het netwerk van internationale investeerders tijdens StartupRoulette!
   

Meer zien? Ga naar de pagina met alle relevante events.

 

Next step support

Support is van groot belang om je bedrijf door te ontwikkelen. Daarom slaat het Friese ecosysteem de handen ineen om startups en scale-ups ondersteuning te bieden in elke groeifase. In elke Ecosysteem Update laten we je kennismaken met een aantal programma’s of activiteiten, die jou effectief kunnen ondersteunen bij jouw volgende stap. Ben je benieuwd wat het Friese totaalaanbod je te bieden heeft? Ga naar onze website!
 

 • Startup Idea Scan
  Ben je aan het ondernemen of werk je aan een baanbrekend startupidee? Bij de Startup Idea Scan kijken we graag met je mee naar de basis van jouw innovatie. Zo krijg je jouw ontwikkelpunten helder in beeld, gecombineerd met handige tips en tricks van onze experts!
   
 • Funding Scan
  Ben je op zoek naar financiering voor jouw startup of scale-up, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Kapitaalexpert Arjen Schol gaat tijdens de Funding Scan in gesprek over de bij jou passende financier, subsidieverstrekker, specialist of initiatief. 
   
 • StartupRoulette
  In dit maandelijks online speeddate evenement van Golden Egg Check voor geselecteerde startups en relevante investeerders (VCs en angels) word je gematcht met 3 investeerders. Zo breid je jouw netwerk uit met relevante contacten en geef je jouw business een podium.

Discover

 • Ferry Tap, founder van Green Caravan wil werken aan een oplossing voor het groeiende probleem van CO2-uitstoot in de transportsector. Hoe Startup in Residence deelnemer Green Caravan aan deze missie werkt? Dat lees je via dit artikel!
   
 • Onlangs ging NOM in gesprek met Friese startup Elfsquad over hun ambities en de reis die Jan Brolsma met Elfsquad heeft afgelegd. Hier vind je het artikel.
   
 • Goed nieuws voor Duurzame 30 winnaar De Streekboer: ze openen een fysieke winkel! De winkel ging op 5 september open en is bedoeld als pilot: hoeveel vraag is er naar een fysieke winkel en wat betekent dit voor eventuele uitbreiding? Lees hier meer over de plannen van De Streekboer.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en jouw mogelijkheden (zoals een Funding Scan) binnen het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups? Volg de socials en check de website van Founded in Friesland!

Wil je een reactie achterlaten of wil je iets delen over een interessante ontwikkeling? We kijken uit naar je bericht!