BOXO ontwikkelt herbruikbare verzendverpakkingen: “Die overvolle container wordt verleden tijd”

Online bestellingen leiden tot een enorme hoeveelheid verpakkingsafval. Dat moet anders, vinden consumenten, vervoerders en webshops. Maar hoe? Op die vraag heeft de jonge Leeuwarder ondernemer Okke de Jonge het antwoord. De herbruikbare verzendverpakkingen van zijn bedrijf BOXO zijn bezig aan een stevige opmars in de wereld van e-commerce. “2024 wordt een jaar van groeien.”

Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, vertelt hij over de productie van duizenden exemplaren. Over kostprijzen, systemen en gesprekken met grote spelers. Nee, uit niks blijkt dat Okke de Jonge pas 2,5 jaar onderneemt. Of dat zijn bedrijf BOXO eigenlijk uit nood geboren is. Toch is dat precies hoe Okke in februari 2021 begint met ondernemen. Op dat moment studeert hij Ondernemerschap en Retail Management. De coronapandemie is in volle gang en een leuke en passende stage is niet te vinden. Geen probleem, vindt de student: als hij geen stagebedrijf kan vinden, dan begint hij er toch zelf één?
 

Twee problemen in één klap
Al lang hij zich kan herinneren, houdt Okke een lijstje bij van dingen die hem als consument frustreren. Twee van de dingen op dat lijstje? De enorme afvalberg veroorzaakt door online bestellingen. En het feit dat verzenddozen vaak slechts voor de helft gevuld zijn. Zonde! Langzaam begint zich een idee te vormen in zijn hoofd… Als hij nu eens een herbruikbare en flexibele verzendverpakking zou ontwikkelen, zou hij in één klap beide problemen oplossen én een mooi bedrijfsmodel te pakken hebben. Slechts een paar weken later schrijft Okke zijn bedrijf BOXO in bij de Kamer van Koophandel.

Ik probeer zeker eens per twee weken een dagdeel mee te draaien in de productie."

okke de jongeboxo

Overvolle papiercontainer
Gemotiveerd om van BOXO écht iets te maken, werkt Okke zijn idee verder uit. Daarbij krijgt hij begeleiding van Founded in Friesland. Samen met zijn begeleider onderzoekt de kersverse ondernemer tegen welke problemen verschillende gebruikersgroepen aanlopen. Hij ontdekt dat consumenten zich ergeren aan de overvolle (papier)container, dat vervoerders balen van de halflege dozen die zij dagelijks moeten vervoeren, en dat webshops vooral vinden dat er geen geschikt alternatief is voor de kartonnen doos. “Met al die input zijn we gaan ontwerpen”, blikt Okke terug. “Na elke ontwerpronde hebben we feedback gevraagd aan ons netwerk. Zo zijn we uiteindelijk op de BOXO gekomen zoals we die nu kennen: een flexibele maar sterke verzendzak die je dichtmaakt met stevig klittenband. Zo kun je ‘m altijd precies passend maken voor het product dat je erin verstuurt. En: je kunt ‘m keer op keer hergebruiken.”
 

Grote stappen
Vanaf dat moment zet de ondernemer zich volop in voor het verder uitbouwen van zijn bedrijf. Hij doet mee aan de pitchcompetitie Enterprijs en schopt het tot de finale, sluit zich aan bij het Center for Entrepreneurship van NHL Stenden en weet ook nog eens de finale van het Startup Festival in Groningen te bereiken. Bovendien krijgt hij er twee compagnons bij: ervaren ondernemers Marcel Kleizen en Lucas Hullegie sluiten zich bij BOXO aan. “Samen met hen ben ik echt grote stappen gaan maken. We zijn niet alleen BOXO’s gaan produceren, maar zijn ook aan de slag gegaan met de ontwikkeling van retoursystemen.”
 

Meedraaien in de productie
Eerst die productie: “BOXO’s worden gemaakt van gebruikte bigbags van FrieslandCampina”, legt Okke uit. “De medewerkers van sociaal werkbedrijf Caparis halen de bigbags voor ons uit elkaar. Met een speciaal voor ons ontwikkelde stans wordt de vorm van de BOXO vervolgens uit het materiaal gesneden. Bij Kussensopmaat, eveneens een werkplek voor sociaal werk, worden de BOXO’s in elkaar gezet en voorzien van klittenband en labels.” Okke is nauw betrokken bij de productie. “Ik probeer zeker eens per twee weken een dagdeel mee te draaien. Zowel bij Caparis als bij Kussens op Maat. Zo houd ik feeling met het product en hoor ik waar de productiemedewerkers tegenaan lopen. Blijkt bijvoorbeeld dat het plaatsen van een bepaald label erg lastig is? Dan onderzoeken we of dat anders kan.”

Veel meer consumenten krijgen in 2024 de mogelijkheid om hun bestelling te laten verzenden in een BOXO."

okke de jongeboxo

Vast bedrag of statiegeld
Dan de systemen. Want een BOXO maken is één, ‘m gebruiken is twee. “We hebben twee retoursystemen. De eerste is een abonnement. Daarbij betaalt de klant een vast bedrag per maand voor het gebruik van een aantal BOXO’s. Dit systeem is vooral handig voor interne stromen en retourzendingen. Wij regelen de schoonmaak en eventuele reparaties. Het tweede systeem is een statiegeldmodel. Dat wordt nu al door verschillende webshops gebruikt, waaronder VRY, Lena The Fashion Library en Loofy’s. Klanten die bij deze shops iets bestellen én binnen een straal van 2,5 kilometer rond een inleverpunt wonen, krijgen de mogelijkheid om tegen betaling €3,95 aan statiegeld hun bestelling te laten verzenden in een BOXO. Bij inlevering van de BOXO krijgen ze het statiegeld terug.”
 

2024: volop groeien en verbeteren
Inmiddels zijn er zo’n 2.000 BOXO’s in omloop. Op dit moment worden er nog eens 2.500 geproduceerd. “En in 2024 gaan we in totaal 25.000 BOXO’s produceren”, zegt Okke trots. Want 2024, dat wordt een jaar van groei, zoals hij het zelf noemt. “We gaan inleverpunten openen in Leeuwarden, Amsterdam, Utrecht, Leiden en Arnhem. Dat betekent dat veel meer consumenten de mogelijkheid krijgen om hun bestelling te laten verzenden in een BOXO.”
 

Puzzelstukjes in elkaar
Van schoolopdracht tot serieuze startup: het is de geschiedenis van BOXO in een notendop. “Dat we nu gewoon betalende klanten hebben, maakt me echt trots”, glimlacht de ondernemer. “Het hele BOXO-team heeft zich ingezet voor het steeds beter maken van ons product. Nog duurzamer, nog voordeliger, nog efficiënter. Nu hebben we een product waar ik honderd procent achter sta. Ik geloof echt dat herbruikbare verzendverpakkingen de toekomst zijn. Het zou normaal moeten zijn om je online order in een BOXO te ontvangen. Zodat die halflege dozen en overvolle container eindelijk verleden tijd worden.”