Biotrack voorspelt infecties, werking antibiotica en vindt boosdoener darmproblemen

Vind jij de VW Polo tussen duizenden Golfs op de autosloop, spot jij de hommel tussen de enorme zwerm bijen en lokaliseer jij de iPhone 13 in een container vol iPhone 14’s? Het zijn klassieke gevallen van een speld in een hooiberg en dat geldt ook voor het vaststellen van de oorzaak bij darmklachten. Toch heeft zes op de tien mensen er last van en wordt het gelinkt aan onder andere reuma, eczeem, ADHD en depressie. Biotrack ontwikkelde een nieuwe detectiemethode waarmee ze de speld in de hooiberg wél vinden. Ze meten micro-organismen: alles tussen parasieten, bacteriën, virussen en schimmels. En houden zich zo ook bezig met infecties opsporen en het effect van antibiotica. Hoe het precies zit vroegen we aan founder Gerard Schouten.

 

Biotrack

“Ik ben in 2011 begonnen met het idee om een nieuwe detectiemethode te ontwikkelen voor micro-organismen”, begint Gerard. “Het doel was een apparaat dat beter en dieper kan onderzoeken, maar ook autonoom functioneert. Een soort laboratorium in een doos, eigenlijk. En dat is inmiddels gelukt in de vorm van een systeem van tachtig bij vijftig centimeter, een uit de kluitengewassen magnetron, ongeveer.” Het voordeel van deze oplossing ligt vooral in de snelheid waarmee tests gedaan kunnen worden, licht Gerard toe: “Dit bestond nog helemaal niet. Dat betekent dat monsters altijd naar het lab moesten, wat natuurlijk veel meer tijd kost.”

Effect antibiotica meten

Het meten van het effect van antibiotica op infecties kost normaal dagen, maar Biotrack doet het in een paar uur. Gerard: “En daarbij meten we ook iets wat niemand kan meten, namelijk de werking van de bacteriën. Wat het voordeel daar precies van is? Even simpel gezegd: honderd jaar geleden begon men met het meten van bacteriën, oftewel; toen kon men zeggen of ze er wel of niet waren. Een jaar of vijftig geleden kon men ze ongeveer tellen, of beter gezegd; schatten hoeveel het er waren. En wij kunnen het nu exact vaststellen en kijken hoe actief elke bacterie is. Dat zorgt voor een voorspellende waarde voor hun ontwikkeling, want is een bacterie actief dan komen er meer van. En of dat goed of fout is hangt weer af van welke bacterie het is.” 

 

NL-Lab

Sinds 2019 is NL-Lab onderdeel van Biotrack. NL-Lab is een privaat medisch onderzoekslaboratorium en heeft als missie om de ultieme medische diagnostiek voor de patiënt en de behandelaar te leveren. Dit zorgt ervoor dat een groter deel van de medische sector bediend kan worden, licht Gerard toe. “Kleine klinieken en zelfstandige artsen testen te weinig en kunnen onze apparaten niet betalen. Om hen wel de mogelijkheid te geven hun monsters te onderzoeken, doen wij dat voor ze en sturen we de resultaten terug. Snelheid is dan minder van belang, het draait dan vooral om het stellen van de goede diagnose. Denk aan iemand die al bij de internist geweest is met darmklachten, maar hoort dat er niks voor hem gedaan kan worden omdat er geen specifieke ziekte gevonden is. ‘Je moet iets doen aan je levensstijl’, horen ze vaak. Maar wat dan? Daar kunnen wij antwoord op geven.”

Als je zo naar alle mogelijke toepassingen van ons werk kijkt, is de sky echt de limit."

Gerard schoutenfounder biotrack

Duizenden soorten bacteriën

Je darmen worden gelinkt aan veel ziektes, maar het achterhalen wat iets veroorzaakt kan complex zijn: “Je hebt meer dan duizend verschillende soorten bacteriën in je darmen”, aldus Gerard. “Die doen allemaal wat, de een wat relevanter dan de ander, maar als de verkeerde bacterie het iets te veel voor het zeggen krijgt kan dat voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld de productie van neuro-actieve stoffen waardoor mensen depressief worden of ADHD-achtige verschijnselen krijgen. Dan kun je pillen slikken, maar dat is symptoombestrijding en neemt de oorzaak niet weg. Wij kunnen meten hoeveel bacteriën er zijn en hoe actief ze zijn, op die manier kun je gericht actie ondernemen.”  
 

Partnership Erasmus MC

Biotrack startte onlangs een samenwerking met het Erasmus MC om hun apparaten in te zetten voor verschillende onderzoeken. Gerard: “Dat gaat om complexe urineweginfecties en beter gebruik van antibiotica daarbij. Maar we kijken naar nog veel meer toepassingen; bijvoorbeeld de behandeling van infecties. Denk aan het plaatsen van een kunstknie of -heup, dat zijn moeilijk bereikbare gebieden en daar ontstaan regelmatig infecties terwijl alles alweer helemaal dicht is gemaakt. Eigenlijk moet je van tevoren weten of daar bacteriën bijkomen. Daar kunnen wij achter komen, iets wat tot nu toe niet mogelijk was. Als je zo naar alle mogelijke toepassingen van ons werk kijkt, is de sky echt de limit.”