Zomer met een gouden randje voor deze 4 startups en scale-ups

Waar de bladeren van de bomen langzaam maar zeker een herfstpalet vormen, verdwijnen de out-of-office berichten uit beeld. De zomer loopt ten einde, dus hoog tijd dat we samen met verschillende Friese startups en scale-ups terugkijken op een geslaagd seizoen. We zoomen in op de trots, urgentie en missie van Hydraloop, Deepgrooves, Tapp.online en IMPACD Boats. Van splinternieuwe tv-programma’s bij RTL 4 en Videoland tot een Global Award van de Verenigde Naties; de zomer kende onvergetelijke hoogtepunten voor deze Friese innovators.

 

Hydraloop

Je leest het overal: de impact van het watertekort komt steeds dichterbij. Doordat het grondwaterpeil is gedaald en wij steeds meer oppompen, rotten de palen onder onze woningen, zakt het Rijksmuseum met 15 cm en kunnen schepen veel minder vracht vervoeren. Waterbesparing is belangrijker dan ooit en dat onderstreept Hydraloop des te meer. Deze zomer werden ze door de WIPO (World Intellectual Property Organization), een dochterpartij van de VN, erkend met een Global Award, als enig westers bedrijf, voor het positief inzetten van hun intellectuele eigendom. Founders Sabine Stuiver en Arthur Valkieser namen de prijs in ontvangst in Geneve, waar 193 memberlanden aanwezig waren. “Dit was niet alleen een mijlpaal, maar ook een enorm kippenvelmoment. De prijs in ontvangst nemen en 1 minuut voor zo’n zaal mogen spreken was voor Arthur en mij een soort Oscar moment. Dat Arthur’s uitvinding, vanuit de garage ontwikkeld, door zo’n hoogstaand orgaan wordt erkend en geroemd, betekent heel veel voor ons. En we hebben onze visie en missie weer wereldwijd kunnen tonen”, vertelt Sabine.

Hydraloop is dit jaar onder andere bezig met het integreren van waterbesparing in het bouwbesluit. Daarnaast gaan ze hun splinternieuwe Hydraloop lanceren op de CES in Las Vegas, waar ze drie jaar geleden in een prijzenregen belandden als Best of the Best van de beurs. De opschaling van Hydraloop is in volle gang. “We gaan de decentrale assemblagelijn testen en afronden, zodat de eerste eind dit jaar of begin volgend jaar in de VS, het Midden-Oosten of Australië in werking gesteld kan worden. Hierna zullen in vele landen lokaal Hydraloop units geassembleerd worden”, deelt Sabine.

Deepgrooves

Muziek van platenmaatschappijen, artiesten en dj’s laten overkomen zoals het bedoeld is,  is de missie van Deepgrooves. Met de platenperserij op een locatie die bruist van duurzaamheid en innovatie, de Blokhuispoort, is een unicum bereikt; het team van Chris Roorda heeft de eerste bio-afbreekbare lp ter wereld geproduceerd. “We zijn altijd al koploper geweest in zo groen mogelijk produceren, maar volledig biologisch afbreekbaar produceren zou de cirkel rond maken. Dat is nu eindelijk gelukt en daarmee zijn we een van de eerste industrieën die dit in zijn geheel kunnen gaan uitrollen”, deelt founder Chris Roorda. Deepgrooves perst inmiddels meer dan 4.000 platen per dag, waarvan er steeds meer circulair zullen zijn.

De eerste bio-afbreekbare lp was een kwestie van een lange adem, maar een voldaan gevoel overheerst. “We hebben dit voor elkaar gekregen door onze ambitieuze pioniersrol in combinatie met onze Friese koppigheid. Dat maakt ons als team en onze klanten en muzikanten trots”, vertelt Chris. Het proces achter deze lp’s wordt de komende tijd steeds meer geperfectioneerd. Dit najaar zet het team zich naast de lopende productontwikkelingen in voor een prominente invulling aan het Amsterdam Dance Event met een dag- en nachtprogrammering, wat de Deepgroovers nauw aan het hart ligt.

Tapp.online

Dit jaar begon goed voor Tapp.online dankzij afspraken in Seattle en New Jersey met Microsoft en Nestlé. In juni vertrok founder Niels Postma weer naar het continent om als eerste Friese startup mee te gaan met de RVO-handelsmissie naar Brazilië. Het team achter het slimme papier is actief bezig met export en op zoek naar distributeurs. “Het was fantastisch. Dankzij de missie en onze plek op de internationale beurs Hortitec zijn we 40 leads rijker, hebben we contact met vier potentiële distributeurs, zijn de eerste klanten binnen en zijn zelfs de eerste labels al verscheept naar Brazilië”, deelt Niels trots. De RVO is volgens Tapp.online van onschatbare waarde: “Ik denk dat veel ondernemers niet weten hoe goed de RVO je kan helpen in het buitenland. Een land als Brazilië is moeilijk om voet aan de grond te krijgen, maar RVO neemt je tijdens een handelsmissie mee langs alle facetten.”

Vervolgens zorgde ICT-platform Computable voor een gouden randje aan deze zomer. Tapp.online is genomineerd in de top-10 techstartups van Nederland. Niels reageert: “Ik ben immens trots, met name op het team. Dit had ik natuurlijk nooit alleen gekund! We hebben in korte tijd het product naar een grote hoogte gebracht. We zijn er nog niet, maar deze nominatie is een mooie bevestiging dat we in de goede richting bewegen.” De rest van 2022 staat in het teken van de laatste hand leggen aan de ontwikkeling. Met de feedback uit de markt hebben ze hiervoor voldoende input. Daarna is Tapp.online volgens Niels écht klaar om groot uit te rollen. “Dat gaan we dus ook doen en daar heb ik heel veel zin in”, sluit Niels af.

IMPACD Boats

Onlangs veranderde Duurzame Sloepen niet alleen van naam met het oog op de internationale markt, maar ontwikkelde er meer binnen het bedrijf. Zo werd landelijk enthousiasme gewekt voor hun innovatieve sloep van 3D-geprint gerecycled materiaal, waardoor RTL besloot founders Marieke de Boer en Jörgen de Jong te volgen voor de serie Rock de Boot. Het programma wordt vanaf eind september uitgezonden op RTL4 en Videoland. “Dit had ik nooit durven dromen toen we begonnen met IMPACD Boats. We pakken niet zo snel de spotlights, maar soms komen er kansen op je pad en moet je ze met beide handen aangrijpen. Ik ben trots dat we onze boodschap mogen delen met het grote publiek en dat we kunnen laten zien hoe we dit in een korte periode hebben neergezet”, deelt Marieke.

IMPACD Boats gaat met hun duurzaam geproduceerde sloep het probleem van zogenaamde zwerfboten te lijf: boten die lastig te recyclen zijn en daardoor achterblijven op het water. “Ik zou graag zien dat iedereen Life Cycle Assessments toepast, zodat zwerfboten niet meer in ons waterbeeld voorkomen en klanten weten hoe duurzaam de sloepen zijn. We moeten verder kijken dan ons eigen middagje op het water: hoe maken we de watersport klaar voor de toekomst?”, geeft Marieke mee. Vanuit hun jachthaven in het Friese Woudsend zijn ze dit jaar bezig met het optimaliseren en opschalen van de productie. Dit jaar kunnen ze 120 boten printen, maar in 2025 willen ze er totaal 600 geproduceerd hebben.