Wie wordt de Friese Startup van 2023?

Op 13 februari stonden de Kansas City Chiefs tegenover de Philadelphia Eagles. Het strijdtoneel: State Farm Stadium in Glendale (Arizona), de prijs die op het spel stond: de Super Bowl. En hoewel het in eerste instantie draaide om een American Football-finale, ging traditiegetrouw de meeste aandacht uit naar de halftime show. Het spektakel waarin hiphop-legendes als Dr. Dre, Snoop Dogg en Eminem vorig jaar zorgden voor een ‘starstudded-event’, en het dit keer de beurt was aan Rihanna. Als we een kleine stap vooruit in de tijd maken, zien we dat op 18 april de verkiezing van ‘Friese Onderneming van het Jaar’ op het programma staat. En als onderdeel van dit event wordt in Sint-Annaparochie ook de Friese Startup van het Jaar gekozen; iets waar met recht onze volledige aandacht naartoe gaat. Oftewel; de Friese halftime show, wat ons betreft. En in dit artikel stellen we de genomineerden aan jullie voor! 

Deze nominatie is heel tof; het laat ons beseffen welke stappen we gezet hebben."

marieke de boerimpacd boats

IMPACD Boats

Een luxegoed aanbieden voor dezelfde prijs, maar dan duurzaam. Vanuit die filosofie ontstond in coronatijd één van de genomineerden: IMPACD Boats. Founders Marieke de Boer en Jörgen de Jong zaten, net als de rest van Nederland, opeens thuis. Maar dan wel in een omgeving waar je met een sloep of boot bij alle mooie uithoeken kan komen. Helaas hadden ze deze beide niet en bleken ze niet de enigen die op zoek waren, waardoor huren geen optie was. Daarom dachten ze; dan maken we toch zelf een sloep? Maar als we dat doen, dan moet-ie duurzaam.

Tegenwoordig bouwen ze in Woudsend boten af, die binnen 71 uren van petflessen en plastic uit onze keuken worden geprint (3D). “Op die manier bieden we een alternatief voor boten die je niet kunt recyclen én zorgen we ook dat we van afval een grondstof maken. Een duurzame oplossing dus, die voor dezelfde prijs 74% beter is voor de wereld”, vertelt Marieke. “Hiermee willen we de watersportindustrie vernieuwen. Dat gaat al goed in Nederland en België en daar komt Duitsland straks bij. Vervolgens willen we kijken wat we in Zwitserland, Scandinavië, maar ook Spanje kunnen betekenen.”

“Deze nominatie is heel tof; het laat ons beseffen welke stappen we gezet hebben. Mede door het BeStart-programma dat we net afgerond hebben en de EMS-mentoring waarmee we starten.” Klinkt de naam IMPACD Boats bekend? Misschien ken je ze dan al door hun plek in de KVK Innovatie Top 100, een eigen serie op RTL 4/Videoland of hun Impacd Center.  

We lanceren 1 april versie twee van ons product, waarmee we klaar zijn voor wereldwijde introductie."

niels postmatapp.online

Tapp.online

De tweede genomineerde werkt met complexe technologie, maar kan wat ze doen samenvatten in een paar woorden: “Wij maken papier slim”, aldus founder Niels Postma. “Met ‘slim’ bedoelen we dat we chips, sensoren en geprinte elektronica toevoegen aan papier. Dit papier voegen we vervolgens bij zendingen met bijvoorbeeld groenten, fruit, medicijnen, maar ook bloemen. We bieden daarmee eigenlijk een duurzaam én goedkoper alternatief voor dataloggers. Die apparaatjes worden meestal na één keer gebruik weggegooid, zonde natuurlijk.”

Tapp.online voorkomt dus e-waste, terwijl ze tegelijk helpen met kwaliteitscontrole op goederen. Niels: “Uit ons papier kunnen we best wat bijzondere dingen halen, bijvoorbeeld data van temperatuurmetingen die we van vertrek tot aankomst registeren en loggen in de cloud. We hebben nu een stuk of vijftig klanten die ons product dagelijks gebruiken. Zo kwam er net nog een melding binnen vanuit Hongkong en een kwartiertje ervoor uit Abu Dhabi. En daarnaast lanceren we 1 april versie twee van ons product, waarmee we klaar zijn voor wereldwijde introductie.”

Ook Tapp.online is geen onbekende naam in de startupwereld, zo haalden ze onlangs financiering op bij de Rabobank, stonden ze in 2021 in de KVK Innovatie Top 100 en zijn ze dit jaar een van de twaalf genomineerden voor de Startup van het Jaar-verkiezing van MT/Sprout.   

Wij willen het lab naar de processen brengen.”

wilco dijkstrace-line

CE-Line

De lijst met genomineerden wordt gecompleteerd door CE-Line. Een startup die recent een plek in de top 500 Foodtech-bedrijven van de wereld veroverde en ontstond vanuit een behoefte die founder en CTO Wilco Dijkstra zelf ervoer. Hij is van huis uit chemist en werkte vroeger met witte jas aan in het laboratorium, al vroeg hij zich altijd af wat er met de data gebeurde die uit het lab vertrok. Toen hij later in de advieshoek van ziekenhuizen en zorginstellingen terechtkwam, zat hij juist weer te wachten op deze data. Het vervolg was voor hem duidelijk; deze twee werelden moeten bij elkaar gebracht worden.

‘U moest driehonderd meter geleden linksaf’, staat symbool voor een situatie die CE-Line wil voorkomen. “Wij willen het lab naar de processen brengen”, licht Wilco toe. “We hebben ons product nu gelanceerd voor de tuinbouwsector. Real-time meten we alle nutriënten in het water van kassen, waardoor kaseigenaren de informatie hebben om hun planten en vruchten op een hoger niveau te voeden. Terwijl deze waterhuishouding nu vaak nog gestuurd wordt op één meting per week.”

“En door onze oplossing kun je in Nederland potentieel 3 tot 5 procent meer tomaten of paprika’s verbouwen”, vult CEO Simon Meijer aan. “Maar ook voor het buitenland is onze oplossing zeer interessant. Daarbij moet je vooral denken aan landen waar Nederlandse tuinders zijn neergestreken, zoals Kazachstan, Ethiopië en Canada. Daar is vaak geen lab in de buurt om monsters naartoe te sturen, dus komen ze met hun product vanuit Afrika en Amerika naar Nederland, moeten ze wachten op de data en kunnen ze dan pas eventuele besmetting aanpassen. Zelfstandig bijsturen heeft voor hen dus nog meer waarde. Het doel voor 2023 is dat we richting de vijftig units willen verkopen, wereldwijd. En we willen meer sectoren bedienen, dus naast tuinbouw ook kijken naar de afvalwatermarkt, waar waterzuivering een onderdeel is van het proces.”

 

Houd onze socials in de gaten!

Ben je benieuwd wie 18 april de titel ‘Friese Startup van het Jaar’ in ontvangst neemt? Zorg dan dat je onze socials in de gaten houdt!