Wereldwijd kan de tuinbouw 5% meer kwaliteitsvoedsel opleveren door CE-Line

“Kijk, ik mag daar niet komen, maar daar in de productieruimte is iemand bezig met het in elkaar zetten van de kasten waar onze hardware in komt”, vertelt Wilco Dijkstra, al wijzend vanachter een raam, tijdens een rondleiding door het laboratorium van CE-Line in Heerenveen. Als founder heeft hij door het glas in ieder geval zicht op het proces, iets wat eerder in zijn carrière juist ontbrak. “Ik ben chemist van huis uit, vroeger werkte ik veel in mijn witte jas in laboratoria vanuit de analyserende hoek. Maar ik vroeg me altijd af; wat gebeurt er met die data die weggaat? Later kwam ik juist helemaal aan de andere kant terecht: in de advieshoek, dus op waterkwaliteit advisering, met name voor Legionella-preventie van ziekenhuizen en zorginstellingen. Het grappige was, daar was ik dan weer aan het wachten tot de data van de laboratoria binnenkwamen.”

 

Die twee werelden moeten bij elkaar gebracht worden, dacht Wilco. Zo ontstond het idee voor CE-Line, een techniek die door hen liefkozend Celine wordt genoemd. Een idee dat overspoeld wordt met prijzen, en niet voor niets; ze zorgen in een gemiddelde landbouwkas namelijk voor 5% meer output. Wij vroegen aan Wilco hoe het precies werkt en waarom de impact van Celine zo belangrijk is.

 

Rondje langs Friese impact-startups  

Een startup die zich richt op een of meer van de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, is een impact startup. En omdat bedrijven die verder gaan dan alleen het nastreven van financieel rendement, aandacht verdienen van ons, maar ook de politiek, doen wij een rondje langs een aantal Friese impact-startups. Waaronder dus CE-Line in Heerenveen.

 

CE-Line

In het kantoor op de verdieping boven het lab maken het drukke schema en de vele telefoontjes van Wilco al snel plaats voor een bevlogen verhaal over CE-Line. “De techniek die we gebruiken heet Capillaire Elektroforese (CE), en dit zetten we in-line in. Vandaar Celine. Alleen schijnt er een Canadese zangeres te zijn en wat cosmetica merken die dezelfde naam hebben, en dat maakt het als bedrijfsentiteit en qua website-hosting wat moeilijk. Daarom is onze bedrijfsnaam CE-Line. Onze hoofddoel als startup is om de technieken die in een laboratorium gebruikt worden, rechtstreeks toe te voegen aan het proces op locatie. Dus dat betekent voor de tuinbouwsector, waar wij ons nu specifiek op richten, dat wanneer je watermonsters afneemt in een kas, deze niet eerst naar een lab gestuurd worden voor analyse, maar we realtime meten.”  

Maar waarom specifiek de tuinbouwsector? Luister hier naar Wilco die uitlegt hoe dit idee ontstond op een vrijdagmiddagborrel met vrienden:

Wilco dijkstrace-line

‘U moest driehonderd meter geleden linksaf’

Stel, het is in Nederland op maandag min vier graden, Rijkswaterstaat meet dit en plant voor de hele week strooiwagens in. Inmiddels is het op vrijdag alweer tien graden boven nul, maar de zoutroutes worden nog gewoon gereden. Dat is best omslachtig, toch is dit wel de huidige werkwijze in de tuinbouw. Wilco: “Het is nu zo dat standaard telers één keer in de twee weken een monster naar het lab sturen en dan duurt het nog twee of drie dagen voordat ze hun resultaten krijgen. Bij grotere bedrijven, met betere contracten, gaat dit iets sneller; zij sturen meestal één keer per week een monster op en krijgen de volgende dag resultaat.

Maar dit betekent alsnog dat hun waterhuishouding gestuurd wordt op één meting per week. Die waterhuishouding zorgt dat het water voor planten op smaak gemaakt wordt met alle voedingsstoffen die nodig zijn. Maar op een zonnige maandag neemt een plant anders water op dan op een regenachtige dinsdag. Je zou dan willen schakelen en de voeding in het water op de weersverwachting aanpassen. Toch voedt een teler zijn planten de hele week op basis van de meting van maandag. En dat proces willen wij dus op locatie automatiseren. Niet meer één meting per week, maar realtime sturen op basis van tien of twintig metingen per dag.”

5% meer kwaliteitsvoedsel

Met de wereldwijd groeiende bevolking en het begrootte voedseltekort, moet er meer voedsel geproduceerd worden. Dit is dan ook de impact die CE-Line wil maken; een hogere output vanuit de tuinbouwsector. “Een gemiddelde kas is vijf tot tien hectare”, legt Wilco uit. “Als je de planten daar het hele jaar precies het water geeft dat ze nodig hebben, creëer je zo vijf procent meer output. Dus door te sturen op data brengt dat kilo’s meer tomaten of komkommers op. Als je dat in alle kassen over de hele wereld doet, met zo’n veertig- tot vijfenveertigduizend hectare aan tuinbouw, zorg je voor veel extra kwaliteitsvoedsel. Hiermee lossen we het toekomstige voedseltekort niet op, maar dragen we zeker een steentje bij.”

De impact die CE-Line kan maken is groter dan alleen output uit kassen. Luister hier naar Wilco die uitlegt dat de toegevoegde waarde nog veel verder gaat:

wilco dijkstrace-line

Het lab naar het proces brengen kan op meer plekken

Hoewel impact maken in alle kassen ter wereld best ambitieus is, stopt de missie van CE-Line daar niet. “Mijn drive als ondernemer is om het laboratorium naar de processen te brengen, en dat kan natuurlijk op meer plekken”, licht Wilco toe. “Wij zijn nu bezig met de finale ontwikkeling en hopen dit jaar onze eerste prototypes in het veld te zetten. Vervolgens willen we deze technologie voor de hele wereld beschikbaar maken. En daarna kijken of onze technologie ook buiten deze sector waarde heeft. Want als je heel abstract kijkt; meten we nutriënten. Dus geladen deeltjes in water. Nu zijn dat zestien parameters voor de tuinbouw, maar dat zou ook een zware metalenmeting voor drinkwater kunnen worden, of metingen van vetzuren in water voor biogasinstallaties. Toch denk ik dat we eerst nog wel druk genoeg zijn met de tuinbouwsector. En wanneer we hier eenmaal echt voet aan de grond hebben, kijken we of we andere sectoren instappen.”

 

WIS Award 2022

Waar CE-Line de afgelopen jaren al flink wat prijzen, waaronder de GreenTech Award in 2020, op zijn naam zette, maakt het ook dit jaar weer kans op een mooie titel. Net als HULO zijn ze namelijk genomineerd voor de WIS Award 2022. De innovatieprijs waarmee Water Alliance jonge Nederlandse watertech bedrijven een podium geeft. De prijs die bijvoorbeeld in 2018 naar Hydraloop ging. De winnaar wordt in september bekendgemaakt tijdens de European Water Tech Week.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen met startupverhalen, wijze lessen van experts en interessante startupprogramma's? Meld je aan voor onze nieuwsbrief door je hieronder in te schrijven!