Volle terrassen en Y Combinator

De helft van je mails wordt beantwoord met een out-of-officebericht, je team zit om de beurt in Zuid-Frankrijk en kantoor lijkt op een spookstad. Oftewel: de zomerperiode heeft zijn intrede gedaan op de werkvloer. Voor veel bedrijven betekent dit dat grote projecten even stilliggen en het tijd is voor achterstallige klussen, maar hoe zit dat eigenlijk voor startups? Wij vroegen het aan Sven van der Zee (21). Met zijn horeca-startup Orderli is hij net toegelaten tot de Amerikaanse startup-accelerator Y Combinator en daarnaast zitten de terrassen vol. En dat betekent volgens hem één ding: “Ik ga in ieder geval niet op vakantie.”
 

De QR-bestelapp waardoor je nooit meer een bestelling mist

Ondanks dat het af en toe lijkt alsof we meer regen dan zon zien deze zomer, wordt er in Nederland gretig gebruikgemaakt van alle terrassen. En sinds januari 2020 is dit de plek waar je Orderli tegenkomt: “Wij bouwen qr-besteloplossingen voor de horeca. Het idee is eigenlijk heel simpel: we plakken qr-codes op tafels en gasten kunnen deze vervolgens scannen om het menu te bekijken en te bestellen. Ideaal voor bijvoorbeeld biercafé’s met grote terrassen met meer dan vijftig tafels. Dat zijn de plekken waar mensen veel drinken, het meeste besteld wordt en waar veel dode hoeken zijn”, vertelt Sven.

In juni verwerkte Orderli meer dan een half miljoen bestellingen. En hoewel concept eenvoudig is, biedt een stuk meer dan alleen gemak voor de consument volgens Sven: “Flinterdunne marges, de coronacrisis en het personeelstekort; allemaal actuele problemen voor horecazaken. Het gevolg is dat vooral grote zaken het aantal gasten niet aan kan. Dit zorgt uiteindelijk dat je chagrijnige gasten hebt of je minder mensen gaat bedienen. Beide keren heb je een lagere omzet en klanttevredenheid. Dit probleem lossen wij op. Je kunt ons het beste zien als een nieuw personeelslid, maar wel één die goedkoper is, niet ingewerkt hoeft te worden en automatisch upsellt. Je personeel kan zich vervolgens richten op de gastvrijheid, een win-win dus!” 
 

Meer dan alleen besparen

In een markt met veel concurrentie is Orderli de enige officiële partner van de Koninklijke Horeca Nederland. Maar deze stempel alleen is niet genoeg: “In China zijn ze volgens mij bezig met het bedienen via robots. Op die manier richt je je puur op het besparen van geld en betrek je het personeel er niet meer bij. Dat doen wij niet, in tegenstelling tot een deel van onze concurrentie leggen wij juist alle macht bij het personeel. Verder merken we dat het voor onze klanten heel belangrijk is dat de systemen direct werken. Het kost anders gewoon geld. We installeren daarom altijd binnen een dag. Om vervolgens extra werkgemak toe te voegen zorgen we voor een dashboard waarop gestuurd kan worden en een loyaliteitssysteem dat zorgt voor extra omzet.”

Als ik dan op het terras zit bij Paddy O’Ryan en ik zie het personeel en de gasten onze app gebruiken dan is dat wel heel tof.”

Sven van der ZeeOrderli

Niet per se een passie voor horeca, wel voor ondernemen

Bij een concept dat antwoord geeft op de pijnpunten van de horecasector denk je misschien aan een oprichter die al op zijn dertiende met de handen in het sop stond, de hitte van een restaurantkeuken kent of jou een goeie fles rode wijn kan aanbevelen, maar dat is niet het geval bij Sven: “Ik ben zelf geen horecaman, dus het is niet alsof ik vanuit mijn passie hiermee gestart ben. Ik vind het gewoon een hele leuke uitdaging; samen een bedrijf starten en kijken hoever we het kunnen schoppen. Ik onderneem namelijk al mijn hele leven. Van snoep en ijs verkopen tot de achter mijn kraampje op Koninginnedag. Daarna begon ik met programmeren en apps bouwen, maar ik heb ook al mijn eerste geflopte startup achter mijn naam staan. Als ik daarop terugkijk zie ik dat we met Orderli al een stuk verder zijn dan ik ooit ben gekomen. Het is vooral leuk om het samen te doen, vaak hebben zij alweer betere ideeën dan ik en gaan we daarmee verder. En tuurlijk; het is uiteindelijk wel leuk dat we ook meteen mijn favoriete kroeg konden aansluiten. Als ik dan op het terras zit bij Paddy O’Ryan en ik zie het personeel en de gasten onze app gebruiken dan is dat wel heel tof.”
 

Y Combinator

Orderli werd onlangs, tot hun eigen verrassing, toegelaten tot Y Combinator; de startup-accelarator die onder andere Dropbox hielp met opschalen. Hierdoor ontvingen ze niet alleen een investering van 125.00 dollar, maar startte ook een intensief zomertraject. “We hebben het in totaal vijf keer geprobeerd. Drie keer zijn we geïnterviewd dus we hadden wel door dat ze geïnteresseerd waren. Toch dacht ik ook dit keer een week van tevoren niet dat het zou lukken, we hadden bijvoorbeeld tijdens het interview onze cijfers niet perfect voor ogen. Maar ondertussen zijn we los. Dat betekent dat je vanaf dag één binnen bent in het netwerk, maar je het wel allemaal zelf moet doen. Het is zeker niet een soort magisch programma waar iedereen als miljardair uitrolt. Ze geven je handvatten en het is aan ons om ze te grijpen. Dat betekent heel veel intro’s zoeken bij grote investeerders, lezingen bijwonen en proberen zoveel mogelijk te leren van de successen maar ook fouten van anderen. En dan nog zie je om je heen startups die veel harder gaan dan wij en denk je; we doen nog genoeg dingen fout.”

 

Dat ik in een random stad op vakantie ben en Orderli zie, dat lijkt met het mooiste.”

Sven van der zeeOrderli

Eerst overleven, maar dromen mag

Orderli is het bewijs van hoe snel een startup kan groeien binnen een jaar. Toch weet Sven ook hoe het is om kopje onder te gaan met zijn bedrijf. Hij tempert daarom de verwachtingen en kijkt graag realistisch naar de toekomst: “Allereerst: don’t die. Geld boeit me niet zoveel, iets neerzetten dat blijft doorgaan dat vind ik veel interessanter. We merken dat in Leeuwarden, Rotterdam, Amsterdam en Delft alle horecazaken ons nu wel kennen en we zijn ook bezig met onze eerste klant in Amerika. En als ik echt moet dromen? Dan hoop ik dat we een bedrijf neerzetten dat niet binnen een paar jaar overgekocht wordt en verdwijnt. En dat je dan je ons dan overal op de wereld kunt tegenkomen; dus dat ik in een random stad op vakantie ben en Orderli zie, dat lijkt me het mooiste.