Thijs Verheul (oprichter United Wardrobe): van bijna failliet tot financieel onafhankelijk voor zijn dertigste

Als ik aan Thijs Verheul vraag om zichzelf voor te stellen, antwoordt hij als volgt: “29 jaar, woonachtig in Utrecht, ondernemer, investeerder, zo nu en dan gastspreker en auteur van een boek dat hopelijk dit jaar nog uitkomt.” En dat boek is belangrijk. Hierin vertelt Thijs namelijk het hele United Wardrobe-verhaal. Oftewel; dat wat de afgelopen acht jaar als rode draad door zijn leven liep. Over het platform dat hem in oktober 2020 voor zijn dertigste financieel onafhankelijk maakte, maar begon toen hij als 21-jarige student neerstreek in Wageningen. Een succesverhaal met veel pieken en dalen waarover hij op 7 oktober tijdens de Business Lunch Talk op NHL Stenden komt vertellen. En samen met hem lichten we hier alvast een tipje van de sluier.

 

De kleding van de zusjes van zijn compagnon Sjuul

 Wie aan het gemiddelde studentenleven denkt, komt al snel uit bij studentenverenigingen, doordeweekse kroegbezoeken en uitslapen. Toch besteedde Thijs zijn tijd als tweedejaarsstudent Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen net iets anders: “Ik was niet per se veel aan het uitgaan, maar wel al serieus aan het ondernemen. Dus wat mijn studie betreft was ik zeker wel gedisciplineerd, ik had gewoon heel weinig tijd. Ik heb er daardoor zelfs nog een jaartje langer over gedaan.” De reden dat hij de vrije uurtjes niet in de kroeg doorbracht? “Een idee waar we heel veel vertrouwen in hadden”, vertelt Thijs. “Het komt eigenlijk bij mijn compagnon Sjuul vandaan. Hij heeft drie zusjes die hun kleding verkochten via Marktplaats of Facebookgroepen. Hij zag dat en dacht; er moet een soort Marktplaatsachtige-app komen voor alleen kleding.”

“De markt schreeuwde erom, iedereen wilde ons hebben en mensen gingen het platform meteen gebruiken.”

Thijs verheulfounder united wardrobe

Strijden als een hosselaar

Een tof idee, maar ook keihard werken, beaamt Thijs: “Het was vooral heel veel strijden. Met een paar duizend euro eigen spaargeld, hulp van Startlife Wageningen en 90% bloed, zweet en tranen gingen we los. Mijn rol hierin was echt die van hosselaar; ik regelde alles. Van marketing tot designers; als er deals gemaakt moesten worden was ik daarbij. Dat moest ook wel, we wisten namelijk vanaf moment één gewoon dat het alles of niets was. Toch hadden we er superveel vertrouwen in, en toen we uiteindelijk live gingen werd dit beloond; de markt schreeuwde erom, iedereen wilde ons hebben en mensen gingen het platform meteen gebruiken. Vervolgens zijn we keihard gaan vechten om ons kleine plekje in de markt uit te bouwen.”

“Ik heb zo vaak gedacht; dit is de laatste week, laten we het maar opdoeken.”

Thijs verheulfounder united wardrobe

Overname door Vinted

Wie de statistieken van United Wardrobe van oktober vorig jaar erbij pakt, kan concluderen dat die strijd succesvol is geweest. Met meer dan vier miljoen gebruikers verdeeld over Nederland, België, Frankrijk en Duitsland zijn ze een toonaangevende speler en verkopen ze hun platform aan Vinted. “Dat is natuurlijk de grootste piek geweest; dan komt alles samen. Waarom die piek dan zo groot is? Omdat we ook drie keer bijna failliet zijn gegaan. Ik heb zo vaak gedacht; dit is de laatste week, laten we het maar opdoeken. Ja, in die acht jaar heb ik er toch wel vaak doorheen gezeten, maar gelukkig was er uiteindelijk altijd licht aan het einde van de tunnel. En dan is de verkoop echt loon na werken.”


Een succesverhaal door keihard werken en heel veel geluk

Met behulp van het door Wageningse-studenten opgerichte platform werd het Litouwse Vinted in één keer de grootste online speler voor tweedehandskleding in Nederland. Het boek van Thijs dat toewerkt naar deze climax heet: ‘Voor hoeveel heb je het verkocht?’, een prangende vraag die tot nu toe in de media niet beantwoord is. Ondernemersblad MT/Sprout schatte met hun berekening in dat het wel eens rond de 160 miljoen kon liggen. Eén ding weten we zeker; ze werden ruim gecompenseerd voor het neerzetten van ‘iets uit niets’ in de huidige maatschappij. Of zoals Thijs het verwoordt: “Iedereen wil een website, app of product, maar een heel klein percentage lukt het om hiermee succesvol te zijn. Dat is heel hard werken en veel geluk. Als je wil weten hoe dat verhaal precies gegaan is moet je 7 oktober zeker langskomen bij de Business Lunch Talk!”