Silicon Valley first, Noord-Nederland second; het belang van een startup community

Was Ronaldo een van de beste voetballers van de wereld geworden als hij alleen op een trapveldje in Madeira was blijven spelen? Waarschijnlijk niet. Net als dat Kanye West, tegenwoordig Ye West, al vroeg naar New York verkaste omdat hij wist dat de kansen op succes in de muziek daar groter waren. Mensen die ervaring, advies en ambities delen zodat jij niet telkens opnieuw het wiel uit hoeft te vinden en je eigen keuze kunt maken, zijn essentieel in een ecosysteem. Kortom; een community die je verder helpt.

Dit geldt ook voor startupondernemers. Daarom faciliteren wij deze community graag én lanceerden we afgelopen maand een community-app, zodat Friese startup founders, maar ook de mensen binnen startups en organisaties die verbonden zijn aan innovatie, elkaar vinden. Wat de community(-app) precies inhoudt, wanneer het voor ons een succes is en hoe je onderdeel wordt, vertelt onze private lead Erwin Damberg.

 

Private lead

Eerst nog even een kleine introductie van de rol van Erwin bij Founded in Friesland: “Je kunt mij zien als een soort superconnector binnen het Friese startupnetwerk. Ik verbind founders met founders, maar ook founders met programma’s. Eigenlijk altijd met het doel om te ondersteunen bij hun volgende stap, of het ontdekken wat deze volgende stap moet zijn. En omdat ik denk dat je als ondernemer altijd in de actiemodus moet zitten, is het extra belangrijk dat je weet dat je het niet altijd alleen hoeft te doen.

Daarnaast geloof ik persoonlijk heel erg in succes bij design. Dus dat je ook als startupondernemer structuur aan moet brengen; in hoe je beslissingen neemt, nadenkt over de toekomst, hoe je met personeel omgaat en ze meeneemt in je doelen. Als je daar consequent mee bezig blijft en kijkt wat het resultaat van je inspanningen is, dan kun je in feite altijd succesvol zijn. Even los van macro-economische invloeden. En daar probeer ik een rol in te spelen, maar dat kan de community ook.”  

 

Silicon Valley, IJsland, Estland én Noord-Nederland

In eerste instantie richt Founded zich op startupondernemers. “Maar ondernemerschap is breder”, vult Erwin aan. “Op korte termijn vind ik het belangrijk dat wanneer startup of scale-up founders een vraagstuk hebben, altijd aan ons denken. Hé, hier loop ik tegenaan, kan Founded mij helpen om met de juiste persoon, programma of bedrijf in aanraking te komen? Maar uiteindelijk hoop ik ook dat we vanuit Founded, door te inspireren op scholen, of daarbuiten, meer mensen het pad van het runnen van een eigen startup laten ontdekken. Of, het ondernemerschap binnen bedrijven gaan ontwikkelen. Want iemand kan heel ondernemend zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat je een ondernemer moét zijn. Als een student aan een programma heeft meegedaan en denkt; dit vind ik heel tof. Dan zou ik het juist heel mooi vinden als hij die mindset meeneemt binnen een traditioneler bedrijf.

En als ik echt mag dromen? Je hebt startuphubs in de wereld die echt een bepaalde naam hebben. Dan is Silicon Valley de allerbekendste, maar ook in IJsland en Estland heb je hele succesvolle ecosystemen. Zij krijgen het voor elkaar om innovatie als succesvol marketing- en exportproduct te creëren voor de omgeving, terwijl ze als land geen wereldspeler zijn. Van Noord-Nederland zoiets maken, dat zou ik wel echt heel tof vinden.” 

 

Van scepsis tot centrale rol

Toen Erwin bij Founded begon, was hij nog sceptisch over het faciliteren van een community, maar dat inzicht veranderde snel. Erwin: “Naast dat er al bestaande netwerkclubs waren, dacht ik ook dat founders elkaar wel een beetje kenden. Maar ik leerde vrij snel dat dit niet het geval was, of dat ze in ieder geval nooit inhoudelijk of op sociaal level met elkaar spraken. Daar komt bij dat Noord-Nederland best wel gefragmenteerd is. We hebben niet echt centrale startuphubs of workspaces waar alle startups samenkomen. Dat zie je in grotere steden meer. Toen we vorig jaar naar aanleiding van onze podcastserie alle startup founders die hierin te gast zijn geweest uitnodigden voor een barbecue, kregen we van iedereen terug dat ze het superleuk vonden, wilden dat het vaker georganiseerd werd en ze connected wilden blijven. 

Het delen van ervaringen, maar ook zorgen. En dat dan met mensen die eenzelfde soort pad doorlopen als jij.”

Erwin dambergprivate lead founded in friesland

Met dat idee zijn we gaan kijken hoe we de community kunnen faciliteren. Niet alleen met borrels en barbecues, maar ook inhoudelijk. Dus de lijntjes korter maken, het delen van ervaringen, maar ook zorgen. En dat dan met mensen die eenzelfde soort pad doorlopen als jij. En natuurlijk het delen van netwerk. Het is mijn ervaring dat als je vijf ondernemers bij elkaar aan een tafel zet en je komt met een vraagstuk, dat je eigenlijk altijd het antwoord, of het netwerk om dat antwoord te vinden, wel hebt. Niet vanuit één persoon, maar door de interactie. Daar komt bij dat het prettig is om mensen om je heen te hebben die heel ambitieus zijn. Slush is daar een mooi voorbeeld van. Daarom willen we hier binnenkort ook een themabijeenkomst over organiseren binnen de community.”

 

Voor wie is de community?

In eerste instantie is de community gericht op founders of co-founders van startups die graag in contact willen komen met andere ondernemers. Maar het kan zijn dat er een doorontwikkeling komt. “Ik kan me voorstellen dat marketingmanagers van scale-ups ook met elkaar in contact willen komen”, licht Erwin toe. “En hoe het er in de praktijk uitziet? We hebben nu een community-app ontwikkeld. Vooral om activiteiten in de regio goed onder de aandacht te krijgen. Maar ook om het organiseren van eigen activiteiten makkelijker te maken. Vind je het tof om over een bepaald thema te sparren tijdens een ontbijtsessie? Leg de vraag neer in de groep en we gaan het fixen. En daarin gaat het niet om de massa van de community of events. Want komen er tijdens zo’n event maar vijf ondernemers? Dan zorgen we dat het gesprek tussen hen meerwaarde heeft. Sterker nog; ik geloof dat je er juist met zo’n kleine groep meer uit kan halen."

 

Ook onderdeel van de community worden?

Ben jij een Friese startup founder en wil jij onderdeel uitmaken van deze ambitieuze community? Let’s connect! Stuur een mail naar nextstep@foundedinfriesland.com.