“In potentie kunnen we honderden miljoenen huishoudens van elektriciteit voorzien”

Tijdens het hardlopen nadenken over welke boodschappen je nog moet doen of zaterdagochtend op het voetbalveld al fantaseren over het speciaalbiertje dat je vanavond opentrekt: je gedachten dwalen wel eens af tijdens het beoefenen van je hobby. Alleen lost niet iedereen er potentieel een wereldwijd probleem mee op. Dat laatste geldt wel voor de compagnon van Maurits Alberda.

“Youri was op Waddenzee tegen de stroom in aan het zeilen en mijmerde waarom er eigenlijk niks met deze bron van energie gedaan werd. Hij ging op zoek naar het antwoord en kwam erachter dat er wel degelijk een heleboel gebeurt met getijdenenergie, alleen dan met name met turbines en die zijn niet efficiënt genoeg voor de Waddenzee. Daar is een slimmere manier voor nodig en zo kwam hij op het idee dat we nu ontwikkelen met SeaQurrent.”  
 

Onderwatervliegeren op getijdenstroming

Met de groeiende wereldbevolking en alle klimaatuitdagingen moet er ook op het gebied van energieopwekking verduurzaamd worden. “En ik kwam Youri tegen bij een acceleratorprogramma voor startups die zich met deze energietransitie bezighielden”, vertelt Maurits. “Hij heeft de technische achtergrond, maar een techniek moet ook in de markt gezet worden. Daarom startten we, samen met nog een compagnon, SeaQurrent waarin we een systeem ontwikkelen om met allemaal vliegers, die achter elkaar verbonden zijn, energie op te wekken uit stromend water.

Dat werkt zo; door de beweging van de aarde en de aantrekkingskracht van de zon en de maan, gaan er massa’s water heen en weer. Daar zit heel veel kinetische energie in. Dit oogsten wij met onze vliegers, deze genereren een grote trekkracht die we omzetten in elektriciteit. En het mooie is; je bent niet afhankelijk van een zon die moet schijnen of een wind die moet waaien om je energie op te wekken. Deze waterverplaatsing gebeurt heel voorspelbaar en dagelijks.”  

De effecten van fossiele energie op klimaatverandering zijn onomstotelijk."

maurits alberdaseaqurrent

De Wadden en Ierland

“In mijn tijd bij de Energy Academy kwam het besef dat hoe wij energie opwekken echt anders moet”, licht Maurits toe. “De effecten van fossiele energie op klimaatverandering zijn onomstotelijk. Er zijn dus andere manieren nodig om aan de enorme energievraag te voldoen. En dan is het niet een kwestie van zon, wind of getijde. Maar een combinatie van alle drie en dan is er nog veel meer nodig. Eén vlieger kan ongeveer zevenhonderd huishoudens voorspelbaar van energie voorzien en door de gunstige stroming bij de Waddeneilanden verwachten we genoeg energie op te wekken voor zo’n vijftigduizend huishoudens. Dat betekent tegelijk dat voor al die energie die we opwekken geen gas of kolen nodig zijn én er dus geen CO2-uitstoot is.

We zijn daarnaast ook in gesprek met partijen in Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland. Waarbij vooral de laatste interessant is omdat het daar, in tegenstelling tot voor andere technologieën, perfect stroomt voor ons. In theorie zouden we daar evenveel elektriciteit kunnen opwekken als ze nu in het hele land verbruiken.” 
 

Energie voor honderden miljoenen huishoudens

Maurits vergelijkt hun systeem met de eerste auto: “Daar bedoel ik mee dat als het er straks is, we niet zomaar klaar zijn. Vanaf dan blijven we verbeteren. Maar de focus ligt nu eerst op het op grote schaal demonstreren, daarna de eerste pilot en vanaf daar commercieel uitrollen. Hoelang dat duurt? Innovatie blijft moeilijk te voorspellen; we weten redelijk goed wat we over een maand doen, maar drie maanden is alweer onzeker. Maar ik geloof dat we deze stappen in de komende paar jaar zetten. De economische en klimatologische impact kan dan enorm worden. Want in potentie kunnen we wereldwijd voor honderden miljoenen huishoudens energie opwekken. Zover durf ik bijna niet te denken, maar dat is wel echt mijn droom.”

Ontdek meer verhalen via deze link.