Fittar: potentieel een fitter leven voor miljoenen mensen

Niet drinken tijdens Dry January, stoppen met roken omdat het na Stoptober toch weer misging of meer bewegen: het zijn de meest gehoorde goede voornemens én ze draaien alle drie om gezondheid. Heb jij het gered tot de derde week van 2023? Goed bezig, uit onderzoek blijkt namelijk dat 25% van de goede voornemens binnen de eerste twee weken falen. De oorzaak: de gestelde doelen bleken niet realistisch. Maar hoe zorg je nou dat jouw missie om gezonder te leven wél slaagt? Met behulp van gamification, aldus Friese startup Fittar. En wij vroegen oprichters Alje Hoving en Martijn de Jong waarom zij hier heilig in geloven.

 

Rondje langs Friese impact-startups en scale-ups

Een startup of scale-up die zich richt op een of meer van de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, is een impact start- of scale-up. En omdat bedrijven die verder gaan dan alleen het nastreven van financieel rendement, aandacht verdienen van ons, maar ook de politiek, doen wij een rondje langs een aantal van deze Friese bedrijven. Waaronder dus Fittar in Heerenveen.
 

Fun Gamified Workouts

Met twaalf mensen vanuit Heerenveen, Apeldoorn, Indonesië en Bulgarije werkt Fittar aan hun interactieve oplossing voor mentale en fysieke gezondheid. Martijn: “Het begon in 2018 bij Alje. Via mijn neefje, een oud-klasgenoot van hem, kwamen wij met elkaar in contact en zei hij tegen mij: ‘Ik heb een leuk idee met betrekking tot technologie, fitness en sport. Alleen die technologie; daar weet ik alles van, maar van sport niet zoveel.’ En daar ligt juist mijn achtergrond. Ik ben vroeger begonnen met zwemmen, toen gaan BMX’en en later werd ik een van de eerste professionele mixed martial arts-vechters van Nederland. Daarnaast heb ik nog sporters getraind, coaches opgeleid en de wereldwijd bekende kickboksbond Glory opgezet.

Na veel brainstormen zagen Alje en ik al snel dat er veel geld nodig was om het product, zoals wij het voor ogen hadden, in de markt te zetten. We gingen op zoek naar een investeerder en die vonden we in Robert Ranzijn. Hij kwam eerst aan boord als investeerder en adviseur, maar is inmiddels fulltime CEO.”
 

Smart Mirror

Wie tegenover het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen het kantoor van Fittar inloopt, wordt meteen geïntroduceerd met hun interactieve fitnessspiegel. Met meer dan 1.500 trainingsmogelijkheden, van schaduwboksen tot spellen die je doen denken aan de wereld van Super Mario, kun je aan slag met de 3D-camera die al jouw bewegingen volgt. Alje: “In april 2019 stonden we met het eerste prototype van deze spiegel op FIBO; de grootste fitnessbeurs van de wereld in Keulen. En met prototype bedoelen we ook echt prototype. Want waar het nu een mooie platte spiegel is, was het toen nog een creatie van bouwmarktmaterialen, gemaakt door een paar vrienden, die bleef staan met behulp van zware zandzakken aan de achterkant voor de balans.”

“Op de FIBO waren er veel positieve reacties”, vult Martijn aan. “Daardoor gingen voor ons de lichten op groen. Toen hebben we in China spiegels in drie varianten laten maken. Hier op kantoor staat de kleinste, maar er is ook nog en grotere pro-versie en een premium-variant. We richtten ons grotendeels op hotels en sportscholen, alleen kwam kort daarna Corona en ging alles dicht.”

Schaalbare doorontwikkeling

Terugkijkend op de afgelopen jaren is de ambitie gegroeid, maar wel met een proces dat gepaard ging met een koerswijziging. Martijn: “Voor en tijdens coronatijd hebben we een paar jaar keihard gebikkeld. Toch bleken de Smart Mirrors met het oog op verzending, installatie en opslag best wel hoofdpijn op te leveren.” “En als we realistisch zijn, hebben we ook niet de aantallen bereikt die we moeten bereiken”, vult Alje aan. Daarom hebben we nu een plug-and-play product dat een stuk schaalbaarder is: de Smart Box.”

 

Woon-werkverkeer van zestien stappen

Het gegeven van de Smart Box is hetzelfde: sporten met behulp van een 3D-camera en bewegingstechnologie. Alleen dit keer niet met een anderhalve meter grootte spiegel, maar een kleine box met moederbord die je zo op je televisie klikt en verbindt met een HDMI-kabel. “Hierin vind je een bibliotheek met alle 1500 workouts waarmee je thuis aan de slag kan”, licht Martijn toe. “Een van de strategieën is om de Smart Box via bedrijven te distribueren. Sinds de coronaperiode werken veel mensen niet meer fulltime, of soms zelfs helemaal niet meer, op kantoor. Hun woon-werkverkeer is gemiddeld zestien stappen, klachten zoals nekpijn komen steeds meer voor en het ziekteverzuim is van 3 tot 4 procent naar bijna 8 procent gestegen. Dat komt deels omdat mensen minder bewegen, maar ook doordat er minder interactie is met collega’s.”

“Per bedrijf kunnen wij een eigen online omgeving maken”, vult Alje aan. “Hierin kunnen zij bepalen waar de aandacht op gevestigd wordt: kennis over gezondheid, de spellen of een combinatie. Daarnaast kun je als manager of directeur ook motivaties toevoegen. Denk aan een prijs voor wie aan het eind van de maand het meeste punten binnengehaald heeft bijvoorbeeld.”  

We willen binnen vijf jaar een miljoen gebruikers hebben over meer dan vijftig landen."

martijn de jongfittar

1 miljoen gebruikers in vijf jaar

Na een usertest in januari gaat Fittar in maart druk bezig met de uitrol van de Smart Box. De verwachtingen zijn groot. Martijn: “We willen binnen vijf jaar een miljoen gebruikers hebben over meer dan vijftig landen. Dat betekent ook dat we veel mensen fitter en gezonder houden en maken. Ik geloof echt dat dat haalbaar is, we gaan namelijk naast bedrijven ook via retailers afzetten. Zo zijn we al in contact met een potentiële distributeur in Amerika en grote Europese retailers waarbij het al snel over honderdduizend producten gaat. Zo kom ik net uit een conference call met een van de grootste retailers van Zwitserland, maar vlieg ik donderdag ook naar Indonesië om daar met een retailer te praten over hoe we het in de markt kunnen zetten.” 

De invloed die Fittar heeft op de gezondheid van gebruikers is nog lastig te meten. Alje: “We zijn bezig om binnen de gestelde wetseisen datamodules te integreren. Dat kan heel breed; van het behalen van sportdoelen tot het verbreden van kennis. Want een challenge kan over yoga-oefeningen gaan, maar ook over het leren of er meer vitamine C in een appel of een kiwi zit.”  

 

Zoveel mogelijk mensen laten sporten

“Met het ontwikkelen van het nieuwe product voelt het echt alsof we nog aan het begin staan”, aldus Alje. “En het is gewoon heel mooi om toe te werken naar dat het straks daadwerkelijk gebruikt wordt en we op basis van de input van die gebruikers steeds kunnen doorontwikkelen. En als het gebruikt wordt, helpen we mensen. Mooier wordt het niet.”

“Wat grappig is, is dat we drie grootaandeelhouders hebben met ieder zijn eigen invalshoek”, vult Martijn aan. “Die van mij is dus vanuit de sport en het klinkt misschien wat zweverig, maar voor mijn gevoel sta ik echt op deze wereld om met zoveel mogelijk mensen op een positieve manier in aanraking te komen. Dus met overdracht van kennis, positiviteit, vitaliteit en sportiviteit. Dat lukte tijdens mijn topsportcarrière, daarna door in Azië coaches op te leiden en nu hopelijk met Fittar.”