Ecosystem Update #6

Welkom bij de zesde editie van Ecosysteem Updates! Hieronder vind je de laatste updates vanuit het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups, attenderen we je op relevante events en kun je inspirerende content van andere Friese startups en scale-ups ontdekken. Scrol snel door voor meer!

 

Ecosysteem nieuws

Hydraloop wint WIPO Global Award 
Friese innovator Hydraloop is deze week in Genève uitgeroepen met vier andere bedrijven als winnaar van de WIPO Global Award! Uit 272 inzendingen werd Hydraloop als enige westerse speler bekroond door het agentschap van de VN. De WIPO Global Award geeft erkenning aan bedrijven die met intellectueel eigendom een buitengewone positieve impact maken. Ook haalden ze recent 4,5 miljoen aan investering op via AMAVI Capital.

Kapitaal update
Er staan 2 interessante regelingen voor startups en scale-ups op het programma. Vanaf september is er 25 tot 45% subsidie (bedrag van 50.000 tot 600.000 euro) binnen de Tender EFRO Valorisatie beschikbaar voor het ontwikkelen van een nieuwe dienst, product of proces. Daarnaast is er binnen de MIT Kennisvoucher 40% en 70% subsidie beschikbaar voor startups en scale-ups in de topsectoren die een antwoord zoeken op een kennisvraag over de vernieuwing van producten of productieprocessen bij een kennisinstelling.

Deloitte Technology Fast 50
Momenteel zijn de aanmeldlijnen voor de Technology Fast 50 van 2022 geopend; dé lijst van Deloitte met de top 50 snelstgroeiende bedrijven in Nederland. Benieuwd hoe andere noordelijke startups deze nominatie hebben ervaren? Luister hier naar de ervaringen van founders Rudy Dijkstra (Acquaint) en Milan van der Meulen (Soly) en meld je aan!

Matches Groningen OPEN
Afgelopen maand werden de matches voor de derde editie van Groningen OPEN bekendgemaakt; het programma waarin de vraagstukken van gevestigde partijen worden gekoppeld met de oplossingen van ambitieuze startups. Zo gaat Anker Stuy samenwerken met UPPACT, draaijer + partners met Withthegrid, Maripaan Groep met Payper en Cosun Beet Company met Biota Nutri.

JOP selectie bekend
Dit jaar strijden wederom noordelijke ondernemers om de Jonge Ondernemersprijs. Inmiddels zijn de halve finalisten bekendgemaakt en worden ze klaargestoomd voor hun pitch voor een finaleplek. Friese bedrijven Wettermerk, E-Bike Friesland en Impacd Boats maken onderdeel uit van de halve finalisten.

 

Events

 • 5 augustus | Startup Roulette
  In dit online speeddate evenement van Golden Egg Check maak je in 20 minuten kennis met 3 relevante investeerders (VCs en angels).
   
 • 15 augustus | Investor Readiness Session
  Deze online workshop van Leapfunder helpt je klaar te stomen voor meetings met investeerders. Tijdens de sessie bouw je aan een ijzersterke pitch over jouw business en ontdek je waar je relevante investeerders tegenkomt.
   
 • 6 – 7 september | Pirate Summit
  Hét startup event voor founders in Keulen. In deze tweedaagse staan netwerken, persoonlijke ontwikkeling en inspiratie centraal.
   
 • 8 september | Webinar Intellectueel Eigendom
  Op welke manier bescherm je jouw ideeën, uitvindingen, producten en merken? In deze webinar van RVO maak je in 1 uur kennis met veel voorkomende rechten en beschermingsvormen.
   
 • 17 – 18 november | Slush 
  Hét tech event in Helsinki waar je andere ambitieuze startups en scale-ups en inspirerende sprekers ontmoet tijdens de vele unieke netwerkmomenten. Lees hier meer over de ervaringen van founders Casper Lemmen en Wessel de Haan.


Meer zien? Ga naar de pagina met alle relevante events.
 

Next step support

Support is van groot belang om door te ontwikkelen. Daarom slaat het Friese ecosysteem de handen ineen om startups en scale-ups ondersteuning te bieden in elke groeifase. In elke Ecosysteem Update laten we je kennismaken met een aantal programma’s of activiteiten, die jou effectief kunnen ondersteunen bij jouw volgende stap. Ben je benieuwd wat het Friese totaalaanbod je te bieden heeft?  Ga naar onze website!

 • Startup Readiness Program x Gritd
  Wil je ontdekken wie jouw klant is en of het klantprobleem een oplossing nodig heeft? Sluit je aan bij de volgende editie van het Startup Readiness Program van Gritd en Founded in Friesland. Het programma start op 14 september. Interesse? Neem contact op met Jornt de Boer!
   
 • Market Readiness Program
  Is jouw startup market ready? Tijdens dit programma van Flinc toets je in tien weken alle aannames over jouw klant. Zo leer je jouw product aan te sluiten op de behoeftes van je klant. De volgende editie start eindseptember. Lees hier meer over het Market Readiness Program.
   
 • Pole Position
  Run jij een deeptech startup in Agri of Food? In het najaar start een nieuwe editie van Pole Position! Dit programma van Techleap en Incubators United helpt je groeien door middel van peergroups en biedt toegang tot (inter)nationale contacten en experts in deze sector.

Discover

 • Met behulp van blockchain, crypto en NFT’s de wereld van gaming flink opschudden? Dat is wat startup Kryptomon uit Leeuwarden doet! Lees hier meer over hun ambities.
   
 • Dit voorjaar bekroonde het publiek Aeroscan met de titel Friese Startup van het Jaar. Wat heeft die titel teweeggebracht en wat is de belangrijkste volgende stap? We gingen erover in gesprek met founder Mark Nicolai!
   
 • Deepgrooves heeft de eerste lp van bioplastic gerealiseerd. Founder Chris Roorda en zijn team werken hard aan het verduurzamen van deze industrie. Via deze link lees je meer over deze mooie ontwikkeling.
   
 • Impact startups, oftewel startups die bijdragen aan een Sustainable Development Goal verdienen een podium. Denk bijvoorbeeld aan de tuinbouw: hoe halen we het maximale uit de oogst door middel van technologie? Lees én luister naar het verhaal van Wilco Dijkstra over CE-Line!
   
 • Afgelopen maand deelden Len Boot van NNZ en JC Heyneke van Slimmer AI hun ervaringen op het gebied van internationalisering tijdens Founder Talks. Was je er niet bij? Hier vind je de belangrijkste lessons learned van deze experts!

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en jouw mogelijkheden (zoals een Funding Scan) binnen het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups? Volg de socials en check de website van Founded in Friesland!

Wil je een reactie achterlaten of wil je iets delen over een interessante ontwikkeling? We kijken uit naar je bericht!