Ecosystem Update #3

Welkom bij de derde editie van Ecosystem Updates! Hieronder vind je de laatste updates vanuit het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups, attenderen we je op relevante events en kun je inspirerende content van andere Friese startups en scale-ups ontdekken. Scrol snel door voor meer!

 

Ecosysteem nieuws

Startup in Residence lanceert 12 gloednieuwe challenges in Noord-Nederland
Na een succesvolle opschaling vorig jaar lanceert Startup in Residence Noord-Nederland 12 maatschappelijke uitdagingen. Het programma verbindt de vraagstukken met de innovatieve oplossingen van startups. Vanaf april werken de geselecteerde startups samen met partijen als Hanzehogeschool, Provincie Fryslân en Gemeente Assen, terwijl ze ondertussen ondersteuning ontvangen in de vorm van mentoring, workshops en toegang tot het netwerk. Heb jij dé oplossing voor een challenge? Bekijk het hier.


Young Business Award wordt tv-format
Na 8 jaar maakt start- en scale-upcompetitie Young Business Award de stap naar uitzendingen via RTL-Z en Videoland. Vanaf 15 mei start de competitie met uitzenden. 12 succesvolle startups en scale-ups pitchen niet enkel voor de kristallen award, maar ook een investering van 1 miljoen euro. Aanmelden kan tot 1 februari via deze link.


Startup Visa NL van start
In december klonk het startsein van Startup Visa NL: een opschaling van het Groningse programma naar Noordoost-Nederland. Startups buiten de EU kunnen via Startup Visa een jaar ondernemen en hun business laten groeien in Nederland. Founded in Friesland, Novel-T en Founded in Groningen willen hiermee de startups voorzien van een ‘soft landing’, terwijl zij zich kunnen richten op hun onderneming. Benieuwd naar meer informatie? Klik hier!

 

Events

Arjen Schol (Ynbusiness en Founded in Friesland) en Nick Boersma (Circulair Friesland) nemen je tijdens de Week van de Circulaire Economie mee langs de financieringsmogelijkheden voor circulaire projecten en innovaties.

In deze serie workshops voor digital tech startups duiken we in 3 facetten van scaling up: strategie, executie, people en cash. De sessies worden ingevuld door verschillende experts uit Friesland en Groningen.

Benieuwd naar de laatste updates rondom Nederlandse tech en de plannen van Techleap voor 2022? Bekijk tijdens IGNITE hoe we ons potentieel optimaal kunnen benutten!

Wil je contacten leggen in de Spaanse watersector? Ga mee met de handelsmissie van RVO naar Madrid! Aanmelden kan tot en met 28 januari.

Hoe ondersteun je jouw bedrijfsstrategie met intellectueel eigendom? Leer er alles over tijdens dit webinar.

Meer zien? Ga naar de pagina met alle relevante events.

 

Next step support

Support is van groot belang om door te ontwikkelen. Daarom slaat het Friese ecosysteem de handen ineen om startups en scale-ups ondersteuning te bieden in elke groeifase. In elke Ecosysteem Update laten we je kennismaken met een aantal programma’s, die jou effectief kunnen ondersteunen bij jouw volgende stap. Ben je benieuwd wat het Friese totaalaanbod je te bieden heeft? Ga naar onze website!

  • Startup Readiness Program x Gritd

Wil je ontdekken wie jouw klant is en of het klantprobleem een oplossing nodig heeft? Sluit je aan bij het Startup Readiness Program van Gritd en Founded in Friesland. Interesse? Neem vóór aanstaande vrijdag contact op met Jornt de Boer!

Het EMS-programma koppelt ondernemers aan mentoren die aansluiten bij de behoeften van de ondernemer. Strategische vraagstukken staan centraal bij de mentorgesprekken.

BeStart helpt climate tech startups om hun onderneming te laten slagen. In het programma ontvang je 1-op-1 coaching van ervaren business coaches, toegang tot het Noord-Nederlandse netwerk en duik je in op belangrijke thema’s op het gebied van talent, markt en kapitaal. Een nieuwe editie staat op de agenda! Aanmelden kan tot 15 februari via deze link.

Tijdens dit programma van Flinc toets je in tien weken alle aannames over jouw klant. Zo leer je jouw product aan te sluiten op de behoeftes van je klant. De volgende editie start 22 februari. Lees hier meer over het Market Readiness Program.

 

Discover

  • Serial entrepreneur Schelte Meinsma deelt over zijn ondernemersdrive en startup Taem.io.
  • Vlak voor het einde van 2021 reflecteerden we met 5 veelbelovende Friese startups op afgelopen jaar én keken we vooruit.
  • Begin januari vond werelds grootste techbeurs CES in Las Vegas plaats. Hun ervaringen volgen binnenkort! Hier lees je wie er vanuit Noord-Nederland mee gingen. Ook verschenen mooie publicaties over Ferr-Tech, Ocean Grazer en Hydraloop.
  • In dit artikel met Gijs van de Molengraft van Gritd lees je de ins en outs van zijn onderzoek naar de groei van startups naar scale-ups en wat deze opschaling verstoort.

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en jouw mogelijkheden (zoals een Funding Scan) binnen het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups? Volg de socials en check de website van Founded in Friesland!

Wil je een reactie achterlaten of wil je iets delen over een interessante ontwikkeling? We kijken uit naar je bericht!