Ecosysteem Update #9

Welkom bij de negende editie van Ecosysteem Updates! Hieronder vind je de laatste updates vanuit het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups, attenderen we je op relevante events en kun je inspirerende content van andere Friese startups en scale-ups ontdekken. Scrol snel door voor meer!
 

Ecosysteem nieuws

Hydraloop gaat samenwerking aan met Bowersox
Hydraloop begon het jaar succesvol: tijdens techbeurs CES gingen ze een gloednieuwe samenwerking aan: het waterrecyclesysteem zal worden ingezet bij duurzame woningen van de grote Amerikaanse projectontwikkelaar Bowersox Investment Group. Een belangrijke stap met impact: Bowersox is actief in staten als Arizona, Californië en Colorado, die te maken hebben met grote droogte. Het eerste project staat al op de planning: in Clarksville in Georgia worden 140 duurzame eengezinswoningen voorzien van een Hydraloop!
 

Binnenkort sluiten de aanmeldlijnen voor het nieuwe BeStart seizoen
BeStart helpt climate tech startups om hun onderneming te laten slagen. In het programma ontvang je 1-op-1 coaching van ervaren business coaches, toegang tot het Noord-Nederlandse netwerk en duik je in op belangrijke thema’s op het gebied van talent, markt en kapitaal. Een nieuwe editie staat op de agenda! Aanmelden kan nog tot 25 januari via deze link.
 

Startup in Residence Noord-Nederland start derde editie met 12 challenges
De derde editie van Startup in Residence Noord-Nederland is van start gegaan! Afgelopen maandag lanceerde het programma 12 kersverse challenges van publieke organisaties. De maatschappelijke uitdagingen vragen om de innovaties van startups. Benieuwd of jij de samenwerking kan aangaan met bijvoorbeeld provincie Fryslân, Groningen Seaports of Biblionet Drenthe? Check de challenges hier. De aanmeldlijnen sluiten op 1 maart.
 

Aeroscan en SusPhos geselecteerd voor de Noord-Nederlandse Tech 5 tijdens Road to TNW
Donderdag werd er tijdens Road to The Next Web op de MXT Conference in Groningen bekendgemaakt wie de Noord-Nederlandse Tech 5 is die mee gaat naar de officiële The Next Web op 15 en 16 juni in Amsterdam! Deze 5 startups ontvangen niet alleen een ticket voor deze baanbrekende conferentie, maar krijgen ook booth ruimte, de mogelijkheid om deel te nemen aan de Pitch Battle en ze worden in contact gebracht met relevante investeerders uit het netwerk. Naast Friese startups Aeroscan en SusPhos kregen ook Enatom, hihaho interactive video en NUWA Innovation een plekje in de Tech 5. Van harte!
 

Magazine vier jaar Founded in Friesland gelanceerd met stakeholders en startups
Van 2019 tot 2022, van een idee tot een programma, van 78 Friese startups en scale-ups tot 165, van losse programma’s tot een verbonden startup-ecosysteem en van 1 medewerker tot een divers team met de drive om Friesland beter te maken. Founded in Friesland bestaat 4 jaar! Vier jaar waarin we samen met supportpartners, startups en scale-ups gebouwd hebben aan een integraal programma voor een sterk startup-ecosysteem; dat hebben we samengevat in het Founded in Friesland jubileum magazine wat gelanceerd werd op 15 december. Lees het online magazine gevuld met cijfers en statistieken, artikelen, programma's en nog veel meer via deze link!
 

BioBizz Hub in Balk officieel geopend
Laatst werd het innovatiecentrum BioBizz Hub officieel geopend! Tijdens een speciale ceremonie knipte burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren het lintje door. Friese startups maken al volop gebruik van de hub en deelden hun verhalen over innovatie: Nature's Principles, Fertipaq, Paques Biomaterials en Recell® . Ook pitchte alumnus SusPhos tijdens de opening hun innovatie aan het publiek. De BioBizz Hub is dé proeftuin in Balk waar innovators hun innovaties op het gebied van biobased/watertechnologie naar de markt brengen en kunnen opschalen. Een prachtige plek om je bedrijf te laten groeien!
 

Events

  • 1 februari: Informatiebijeenkomst Startup in Residence Noord-Nederland
    Overweeg je om je aan te melden voor een challenge van Startup in Residence, maar loop je nog rond met vragen? Stel ze tijdens de informatiebijeenkomst!
     
  • 14 februari: Slim omgaan met kennis bij samenwerking (RVO)
    Een goede voorbereiding maakt samenwerken bij innovatieve trajecten makkelijker en neemt veel wantrouwen weg. Leer er meer over tijdens deze sessie!
     
  • 16 februari: State of Dutch Tech (Techleap)
    State of Dutch Tech 2023 is een kans om samen te komen en de grootste roadblocks aan te pakken waar scale-ups momenteel tegenaan lopen. Hét event waarin we de ware kracht van Nederlandse tech aan de wereld laat zien.
     
  • 23 februari: Enterprijs 2023
    Aanstormend ondernemerstalent: help jij hen verder groeien? Ontdek tijdens de finale van Enterprijs 2023 meer over een taboedoorbrekend kaartspel, een duurzame schroef voor zeilboten, een nieuwe smaaksensatie in mocktails en een AR platform!
     
  • 1-5 mei: Web Summit in Brazilië (handelsmissie via RVO)
    Ga mee naar 1 van de populairste startuplanden ter wereld, samen met RVO.

    Meer zien? Ga naar de pagina met alle relevante events.

     

Next step support

Support is van groot belang om door te ontwikkelen. Daarom slaat het Friese ecosysteem de handen ineen om startups en scale-ups ondersteuning te bieden in elke groeifase. In elke Ecosysteem Update laten we je kennismaken met een aantal programma’s of activiteiten, die jou effectief kunnen ondersteunen bij jouw volgende stap. Ben je benieuwd wat het Friese totaalaanbod je te bieden heeft?  Ga naar onze website!

  • Ask the Expert
    Ben je aan het ondernemen of werk je aan een baanbrekend startupidee? Dan is het logisch dat je tegen vraagstukken aanloopt. Ons netwerk met experts op het gebied van bedrijfsvormen, communicatie, financiën, sales en intellectueel eigendom helpt je op weg!
  • StartupRoulette
    In dit maandelijks online speeddate evenement van Golden Egg Check voor geselecteerde startups en relevante investeerders (VCs en angels) word je gematcht met 3 investeerders. Zo breid je jouw netwerk uit met relevante contacten en geef je jouw business een podium.

Discover

  • EMS bestaat 5 jaar: mentoren van het eerste uur blikken terug
    Paul is net als Sake Bosma een EMS-mentor van het eerste uur. En in het kader van het vijfjarig jubileum van EMS spraken wij met ze af in Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud. Lees het artikel hier!
     
  • Ontdek interessante insights uit het Startup Development Report van Gritd
    Nederlandse startups zijn potentiële groeimachines van de Nederlandse economie. Zij hebben een jaarlijkse omzetgroei van 39%, een werknemersgroei van 20% en een financieringsgroei van 36%. Interessante cijfers uit het kersverse Startup Development Report van Gritd! Benieuwd? Download hem via deze link.
     
  • Deze samenwerkingen zijn ontstaan dankzij Groningen OPEN
    Groningen OPEN leidde wederom tot geslaagde matches. In december werden de samenwerkingen bekendgemaakt van startups en gevestigde bedrijven. Meer weten? Lees het artikel hier!
     
  • Dit zijn 3 veelbelovende startups in 2023
    Wat er in jouw Spotify Wrapped afgelopen maand alleen nog miste, is een advies over wat je dan komend jaar in de gaten moet houden. Want vooruitkijken is toch veel leuker dan terugblikken? Dat vinden wij ook. Daarom zetten wij alvast op een rij welke drie Friese startups je dit jaar niet uit het oog mag verliezen. Omdat ze impact (gaan) maken, superinnovatief zijn en grote ambities hebben. Check het artikel via deze link.
     
  • Wat biedt Techleap jou als founder?
    Dé vertegenwoordiging van de Nederlandse startup en scale-up scene. Wat hebben ze te bieden aan founders? Wij vroegen aan Marloes Mantel van Techleap hoe zij werken aan hun doel; de innovatiekracht van Nederland verhogen. Lees er hier alles over!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en jouw mogelijkheden (zoals een Funding Scan) binnen het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups? Volg de socials en check de website van Founded in Friesland!

Wil je een reactie achterlaten of wil je iets delen over een interessante ontwikkeling? We kijken uit naar je bericht!