Ecosysteem Update #11

Welkom bij de elfde editie van Ecosysteem Updates! Hieronder vind je de laatste updates vanuit het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups, attenderen we je op relevante events en kun je inspirerende content van andere Friese startups en scale-ups ontdekken. Scrol snel door voor meer!
 

Ecosysteem nieuws

Tapp wint Friese Startup van het Jaar 
18 april werd Niels Postma van Tapp bekroond met de titel Friese Startup van het Jaar als onderdeel van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar. Naast de titel wint Tapp ook twee tickets inclusief verblijf voor Slush in Helsinki, één van de grootste investor en startup events van Europa! 

Investering Young Heroes
Goed nieuws: G-Force Capital en NOM investeren 400.000 euro in Friese startup Young Heroes: de impuls voor de volgende stappen van het platform voor young professionals. Ontdek meer over de investering en plannen van Young Heroes via deze video.

Ontdek de laatste financieringsmogelijkheden 
Ga je de internationale markt betreden? De provincie Fryslân biedt subsidie voor het aannemen van een exportmedewerker. De RVO heeft subsidies voor internationale beursdeelnames, begeleiding bij het betreden van nieuwe markten en kennis opdoen over exporteren. De FOM biedt een exportgarantie tot maximaal 200.000 euro aan voor start- en scale-ups die zakendoen met het buitenland. Verder kom je vanaf 6 juni in aanmerking voor de MIT R&D Samenwerking als je samenwerkingsprojecten start die overgaan tot een onderzoek of innovatief ontwikkelingsproject. Tot slot nog een tip van onze kapitaalexpert Arjen Schol: bekijk de mogelijkheden bij Innovatiefonds Leeuwarden, EuropaPact Fryslân en meld je aan voor een editie van Startup Roulette!

BeStart trapt nieuwe editie af met 10 startups
Begin april startten 10 climate tech startups uit het hele land met accelerator BeStart om te werken aan de groei van hun bedrijf en kennis te maken met het Noord-Nederlandse netwerk. Lees meer over de startups via de socials!

Startup in Residence is van start met 6 startups
Zes startups gaan samen met publieke organisaties werken aan het tackelen van maatschappelijke uitdagingen in Noord-Nederland. Met hun pilot werken ze toe naar hét doel: het (groots) laten inkopen van hun product. Benieuwd welke startups en organisaties dit jaar meedoen en hun ontwikkelingen? Houd de socials van Startup in Residence Noord-Nederland in de gaten!

Lancering Riser Earcup
BeStart alumnus Riser Eatcup lanceert haar eerste product op de markt, met medewerking van de Provincie Fryslân en Elzinga van der Krieke voor de realisatie. De ontbijtbeker on the go kun je nu bestellen via de website.
 

Events

Het Friese startup-ecosysteem (Founded in Friesland, BeStart, Innofest, University of Twente, Circulair Friesland, Campus Fryslân - University of Groningen en WRK.frl/) komt deze middag samen voor een flinke dosis inspiratie. Deze dag ga je de diepte in tijdens masterclasses, vind je baneninspiratie tijdens de Job Fair en help je duurzame startups met hun vraagstukken.

Connect, Grow, Transform: dat is hét thema voor deze editie van Upstream.
Met meer dan 2.000 deelnemers en 45 events tijdens dit internationale tech festival is het de place to be om in contact te komen met changemakers. Wil je deelnemen? Speciaal voor jou als founder, investeerder of ecosystem builder biedt Upstream tickets met 15% korting via deze link

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)  nodigt startups uit om mee te gaan naar de Digital Demo Day 2023 in Düsseldorf, van 15-17 augustus 2023. Hét Duitse leading techevent waar start-ups, klanten en investeerders deze zomer samenkomen.

Meer zien? Ga naar de pagina met alle relevante events.

 

Next step support

Support is van groot belang om je bedrijf door te ontwikkelen. Daarom slaat het Friese ecosysteem de handen ineen om startups en scale-ups ondersteuning te bieden in elke groeifase. In elke Ecosysteem Update laten we je kennismaken met een aantal programma’s of activiteiten, die jou effectief kunnen ondersteunen bij jouw volgende stap. Ben je benieuwd wat het Friese totaalaanbod je te bieden heeft? Ga naar onze website!
 

  • KVK Innovatie Top 100
    De Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 laat zien waar we in Nederland goed in zijn: innoveren! Alle innovaties worden beoordeeld op originaliteit, impact voor de samenleving en verkrijgbaarheid. De KVK Innovatie Top 100 is een unieke gelegenheid om de zichtbaarheid van jouw innovatie en bedrijf te vergroten! Inschrijven kan t/m 3 juli.
     
  • Startup Idea Scan
    Ben je aan het ondernemen of werk je aan een baanbrekend startupidee? Bij de Startup Idea Scan kijken we graag met je mee naar de basis van jouw innovatie. Zo krijg je jouw ontwikkelpunten helder in beeld, gecombineerd met handige tips en tricks van onze experts!
     
  • Funding Scan
    Ben je op zoek naar financiering voor jouw startup of scale-up, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Kapitaalexpert Arjen Schol gaat tijdens de Funding Scan in gesprek over de bij jou passende financier, subsidieverstrekker, specialist of initiatief. 

Discover

  • Alcoholvrije dranken: een trend die ook Ramon Kok en Maarten Vloon van Naero zagen, al waren er flink wat koerswijzigingen nodig voordat ze bij het idee voor een ready-to-drink mocktail kwamen. Eind februari wonnen ze met hun pitch dé Friese studentenstartupcompetitie (Enterprijs) en wij vroegen ze hoe het er nu voor staat! Lees er alles over in dit artikel.
  • In maart kwamen Noord-Nederlandse scale-ups samen in de Kanselarij voor de Scaling Up Masterclass en het Founders Diner, georganiseerd in samenwerking met ScaleUp Company, nlgroeit en Founded in Groningen. Beleef de sfeer nog een keer met deze aftermovie!
  • De handelsmissies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) naar bijvoorbeeld Parijs, Londen, Las Vegas en Toronto zijn van essentieel belang voor Nederland en startups. En hoe dat precies zit bespreken we met Marie-Jeannine Citroen (projectmanager handelsmissies RVO) in dit artikel.
  • Sabine Stuiver van Hydraloop is door Change Inc. geselecteerd als Todays Changemaker! In deze podcast maak je kennis met het persoonlijke verhaal van Sabine: ‘Mijn verhaal, mijn reis: van balletdanseres tot changemaker’.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en jouw mogelijkheden (zoals een Funding Scan) binnen het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups? Volg de socials en check de website van Founded in Friesland!

Wil je een reactie achterlaten of wil je iets delen over een interessante ontwikkeling? We kijken uit naar je bericht!