Ecosysteem Update #10

Welkom bij de tiende editie van Ecosysteem Updates! Hieronder vind je de laatste updates vanuit het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups, attenderen we je op relevante events en kun je inspirerende content van andere Friese startups en scale-ups ontdekken. Scrol snel door voor meer!
 

Ecosysteem nieuws

Finalisten Friese Startup van het Jaar bekend
Met meer dan een verdubbeling van het aantal startups en scale-ups sinds 2019, zijn er 165 Friese bedrijven die zorgen voor economische en maatschappelijke impact. En wie daarvan Friese Startup van het Jaar is, wordt 18 april 2023 bekend bij de verkiezing die onderdeel is van het event ‘Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar’ in Sint-Annaparochie. Founded in Friesland en Inqubator Leeuwarden selecteerden finalisten IMPACD Boats, Tapp.online en CE-Line op (inter)nationale ambitie, de schaalbaarheid van het businessmodel en impact.
 

7 miljoen uit het Groeifonds toegekend aan WaterCampus Leeuwarden
Goed nieuws: Water Alliance kan haar nationale rol als facilitator in entrepreneurship, business development en export in watertechnologie de komende 10 jaar verder versterken. Hiervoor is € 7 miljoen beschikbaar gekomen uit het Nationaal Groeifonds. Lees meer over deze ontwikkeling via deze link.
 

Friese techregio in de lift
Vorige maand overhandigde Constantijn Van Oranje-Nassau het State of Dutch Tech rapport officieel aan premier Mark Rutte. Hierin lees je onder andere dat:
👉 In 2022 Friese startups 22,7 miljoen euro aan investeringen ophaalden; een record!
👉 Met een plus van 21% ook de meeste Noord-Nederlandse banengroei bij Friese startups te zien was.
👉 Er flink werk aan de winkel is voor de Nederlandse techsector om door te groeien als tech powerhouse.
Benieuwd naar het volledige rapport van Techleapnl? Download hem hier!
 

Ontdek de laatste financieringsmogelijkheden
Maak kennis met de laatste financieringskansen voor jouw startup of scale-up. Werk je samen met andere partijen aan een circulaire dienst, product of procedé? Bekijk de subsidie Circulaire Keten projecten. Met de voucher MKB Fryslân kun je subsidie aanvragen voorbedrijfsontwikkeling, strategisch HR of bijvoorbeeld advies over energiebesparing. Over energie gesproken: met de Verduurzaming MKB (SVM) kun je binnenkort ruimschoots gecompenseerd worden in het inwinnen van verduurzamingsadvies. Zoek je antwoord op een kennisvraag binnen jouw innovatie? Check de MIT Kennisvoucher. Ben je nog met jouw startup aan het oriënteren op een innovatie? Onderzoek de haalbaarheid ervan met deze subsidie. Zit je volop in de R&D fase en werk je samen aan de ontwikkeling van een nieuw product, dienst of procedé? Bekijk of de MIT R&D Samenwerking bij je aansluit. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw startup of scale-up? Boek een Funding Scan met kapitaalexpert Arjen Schol!
 

CE-Line is opgenomen in de Foodtech 500 van Forward Fooding!
De FoodTech 500 selecteert internationale AgriFoodTech startups en scale-ups uit meer dan 2000 kandidaten in meer dan 50 landen. Een prachtige erkenning voor de Friese startup CE-Line die zich inzet voor het creëren van een betere toekomst van voedsel.


Nitrotea wint Enterprijs 2023
23 februari pitchten vier studentenstartups hun bedrijfsidee voor de jury (bestaande uit Abel Reitsma, Linda Vermaat en Klaas Kooistra) en het publiek. Nitrotea werd bekroond met de titel ‘beste Friese studentenstartup van 2023’, een geldprijs van €2.500 én een half jaar startupondersteuning bij Inqubator Leeuwarden. Met hun drankje willen Ramon Kok en Maarten Vloon een gezond alternatief voor suikerhoudende frisdrank op de markt zetten.
 

Events

  • 30 maart: Startup Roulette Climate Tech
    Tijdens deze editie van Startup Roulette krijgen climate tech startups 3 zorgvuldig gematchte speeddates van 20 minuten met investeerders, en vice versa. Perfect om efficiënt aan je netwerk te bouwen!
     
  • 4 april: Founder Talks
    In het Forum in Groningen maak je 4 april kennis met twee inspirerende ondernemers op het gebied van mobiliteit: Rob Wagenborg (Royal Wagenborg) en Giel Franken (Carver).
     
  • 18 april: Friese Startup van het Jaar
    De jaarlijkse award voor Friese startups: wie gaat er met de titel naar huis? Kom naar de finale op 18 april en ontdek de ambities van genomineerden IMPACD Boats, Tapp.online en CE-Line.
     
  • 20 april: Webinar Intellectueel Eigendom in bedrijfsstrategie
    Leren hoe je waarde creëert met je intellectueel eigendom? Na dit webinar ken je het belang van de uitwerking en toepassing van een goede IE-strategie en hoe deze jouw bedrijfsstrategie ondersteunt.
     
  • 13-17 juni: VivaTech Paris
    Elk jaar brengt VivaTech business leaders, startups, investeerders, onderzoekers en innovators bij elkaar om impact te maken met hun business op de samenleving.

Meer zien? Ga naar de pagina met alle relevante events.

 

Next step support

Support is van groot belang om door te ontwikkelen. Daarom slaat het Friese ecosysteem de handen ineen om startups en scale-ups ondersteuning te bieden in elke groeifase. In elke Ecosysteem Update laten we je kennismaken met een aantal programma’s of activiteiten, die jou effectief kunnen ondersteunen bij jouw volgende stap. Ben je benieuwd wat het Friese totaalaanbod je te bieden heeft? Ga naar onze website!
 

  • WaterCampus Business Challenge
    8-12 mei is het tijd voor de European WaterCampus Business Challenge. De WaterCampus nodigt startups en promovendi met ondernemersambities uit heel Europa uit voor deze groeikans! Tijdens dit 5-daagse programma leer je hoe je innovatieve tech kunt omzetten in een internationaal bedrijf. Aan het einde van de training presenteer je jouw businessplan aan een jury van watertechnologie-experts en investeerders. Zet de volgende stap en meld je aan voor de EWCBC bij Ronald Wielinga.
     
  • Pole Position
    Is jouw deeptech bedrijf actief in smart industry? Verdiep je in Pole Position! Dit programma van Techleapnl en Incubators United helpt startups groeien en zorgt voor de juiste connecties, peer-to-peer learning en toegang tot de beste experts in het veld. Heb je een problem solution fit, ben je bezig met je product-market fit en onderweg naar series A funding? Ontdek alle kansen die Pole Position biedt voor jouw groeiuitdagingen en meld je voor 20 maart via deze link
     
  • Handelsreizen
    Techbeurzen bieden een internationaal podium aan innovatieve spelers op de markt. Het is dé kans om investeerders, onderzoekers, innovators, vertegenwoordigers vanuit de overheid, grote media en opinieleiders te ontmoeten. Wil je deelnemen aan bijvoorbeeld London Tech Week, VivaTech Parijs of Collision? De aanmeldlijnen staan voor je open!

Discover

  • 18 april pitchen 3 Friese startups om de titel ‘Friese Startup van het Jaar’. Wie wordt bekroond met de award dit jaar? Maak kennis met de genomineerden in dit artikel!
     
  • Orderli zette de afgelopen jaren enorme stappen binnen de horecabranche, onder andere met de support van Y Combinator waarmee startups als Airbnb groot werden. Ontdek hier meer over de startup van Sven van der Zee.
     
  • Werken bij een startup of scale-up is een uitdagende en verrijkende ervaring voor jong talent in onze regio. Des te belangrijker om hun ervaringen te delen! Via deze pagina ontdek je niet alleen welke startupbanen er in de regio zijn, maar ook wat de ervaringen van startuptalenten zijn.
     
  • Amsterdam Dance Event 2021: techno, Techleap, een boot die klaarligt om het IJ over te gaan en een paar ondernemers uit Groningen met een borrel op. Het zijn de kaders waarin het idee voor MXT (een conferentie over innovatie in de creatieve technologie-industrie op Eurosonic) is ontstaan. Benieuwd naar een korte reflectie op de conferentie? Lees het hier.
     
  • Hoe zorg je nou dat jouw missie om gezonder te leven wél slaagt? Met behulp van gamification, aldus Friese startup Fittar. Wij vroegen oprichters Alje Hoving en Martijn de Jong waarom zij hier heilig in geloven.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en jouw mogelijkheden (zoals een Funding Scan) binnen het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups? Volg de socials en check de website van Founded in Friesland!

Wil je een reactie achterlaten of wil je iets delen over een interessante ontwikkeling? We kijken uit naar je bericht!