Ecosysteem Update #1

We trappen af met de eerste editie van Ecosysteem Updates. Welkom! Hieronder vind je de laatste updates vanuit het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups, attenderen we je op relevante events en kun je inspirerende content van andere Friese startups en scale-ups ontdekken. Scrol snel door voor meer!

 

Ecosysteem nieuws

Orderli toegelaten tot meest succesvolle startup-accelerator
Friese horeca-startup Orderli komt met heugelijk nieuws: ze zijn toegelaten tot werelds beste accelerator Y Combinator. Hoe ervaart CTO Sven van der Zee het programma, nu tegelijkertijd de terrassen weer vol zitten? Lees het artikel hier!

 

Wie wint Friese Startup van het Jaar 2021?
7 september is het moment daar: dan pitchen drie Friese startups om de titel Friese Startup van het Jaar. De finale maakt onderdeel uit van Verkiezing Friese Onderneming en zal plaatsvinden in Heerenveen. Het publiek bepaalt de uiteindelijke winnaar. Maar welke startups zijn er genomineerd?

o   SusPhos wint met haar gepatenteerde techniek waardevolle chemicalieën als vlamvertragers en kunstmest uit fosfaatrijke afvalstromen

o   SOLID ontwerpt, fabriceert en verkoopt elektrisch aangedreven motoren en bromfietsen met een futuristisch design.

o   Elzinga & Van der Krieke realiseert producten door middel van spuitgieten. Hierbij werken ze integraal van ontwerp, verspaning, matrijsbouw tot spuitgieten.

 

Maak kennis met de podcastserie Boven het Maaiveld
De eerste serie van Boven het Maaiveld zit erop; de podcast over belangrijke topics binnen het Friese startup-ecosysteem. De serie is mogelijk gemaakt door Leeuwarder Courant, Ynbusiness en Founded in Friesland. Gasten als Casper Lemmen, Sabine Stuiver en Robert van de Leur passeren de revue. Benieuwd naar de gesprekken? Bekijk het podcastoverzicht hier! Kleine tip van de sluier voor jou als lezer: de voorbereidingen voor een tweede seizoen zijn in volle gang!

 

Ontwikkel jouw startup door met Friesland Squared
Deze zomer maakten we onze samenwerking met Startupbootcamp in de vorm van platform Friesland Squared bekend. In deze digitale omgeving komt meer dan tien jaar kennis en ervaring van Startupbootcamp samen met de belangrijkste onderwerpen voor startups in hun acceleratiefase. Friesland Squared is gratis toegankelijk en voorziet van een Friese én nationale community en meer dan 50 interessante courses. Meer weten, klik dan hier!

 

Events

 7 september | De basis van intellectueel eigendom
Intellectueel eigendom, een essentieel topic bij innovaties. Bekijk het workshopaanbod van Octrooicentrum Nederland!
 

23 september | Founder Factories PR & Media
Meer leren over hoe media werkt? Kom erachter hoe je de juiste keuzes maakt omtrent jouw public relations en mediastrategie bij Founder Factories.
 

30 september en 1 oktober | The Next Web Conference
Dé techconferentie staat weer op de agenda, fysiek in Amsterdam en online. Maak kennis met elkaar en het nieuwste aanbod op het gebied van tech bij The Next Web.
 

14 oktober | CES Unveiled
Als voor-event van CES in januari 2022 zoomt CES Unveiled in op het thema ‘Tech for a Responsible Future’.
 

5 tot 8 januari 2022 | CES
Met twee paviljoenen op CES in Las Vegas kunnen 70 Nederlandse startups en scale-ups mee naar ’s werelds grootste techbeurs. Let op: aanmelden kan tot 15 september 2021!
 

Meer zien? Ga naar de pagina met alle relevante events.

 

Next step support

Support is van groot belang om door te ontwikkelen. Daarom slaat het Friese ecosysteem de handen ineen om startups en scale-ups ondersteuning te bieden in elke groeifase. In elke Ecosysteem Update laten we je kennismaken met een aantal programma’s, die jou effectief kunnen ondersteunen bij jouw volgende stap. Ben je benieuwd wat het Friese totaalaanbod je te bieden heeft? Ga naar onze website!

  • Startup Idea Scan
    Ben je aan het ondernemen of werk je aan een baanbrekend startupidee? Bij de Startup Idea Scan kijken we graag met je mee naar de basis van jouw innovatie. Zo krijg je jouw ontwikkelpunten helder in beeld, gecombineerd met handige tips en tricks van onze experts!
  • Funding Scan
    Ben je op zoek naar financiering voor jouw startup of scale-up, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Kapitaalexpert Arjen Schol gaat tijdens de Funding Scan in gesprek over de bij jou passende financier, subsidieverstrekker, specialist of initiatief.
  • Inqubator Leeuwarden
    Ben je op zoek naar werkplek, een community van medeondernemers en kennis op het gebied van business development? Ontwikkel door bij Inqubator Leeuwarden.
  • Growth Program
    De WaterCampus in Leeuwarden biedt een 2-jarig programma op maat, afgestemd op de ambities van jouw startup in watertechnologie. Het Growth Program is op elk moment toegankelijk en verrijkt je netwerk.

Discover

  • De impact van startups en scale-ups is groot, zowel economisch als maatschappelijk. Tijd om de definities helder te schetsen in één video, die we samen met Founded in Groningen maakten. Bekijk ‘m hier!
  • Sabine Stuiver (Hydraloop) deelt over haar ambities en ervaringen bij Hydraloop, die in één klap wereldberoemd werd tijdens de prijzenregen bij CES 2020.
  • Chris Roorda geeft een kijkje achter de schermen bij Deepgrooves, waar 3.000 vinyl platen per dag gerealiseerd worden.

 

Sparren met mede-ondernemers

Wil je graag in contact komen met andere ondernemers? En zou je graag eens doorpraten over jouw ambities of sparren over strategische keuzes? We organiseren regelmatig meetups met Erwin Damberg (max. 5 personen). Heb je interesse? Vul dit formulier in! 

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en jouw mogelijkheden binnen het Friese ecosysteem voor startups en scale-ups? Volg de socials en check de website van Founded in Friesland!

Wil je een reactie achterlaten of wil je iets delen over een interessante ontwikkeling? We kijken uit naar je bericht!