Duurzame Sloepen; dezelfde prijs, maar dan 74% beter voor de wereld

Dat we voor ons interview bij een loods op een adres belandden waar verbouwd wordt, zegt eigenlijk alles over de snelle koers die Duurzame Sloepen vaart. Het is het ‘oude’ adres van Duurzame Sloepen dat hier afgelopen januari, na nog geen anderhalf jaar, een eigen jachthaven aan toevoegde. “Hier bouwen we nu zelf de boten af die in Rotterdam binnen 71 uren van petflessen worden geprint (3D)”, vertelt founder Marieke bevlogen, terwijl ze op een haar Nike Flyknits energiek richting hun eerste sloep loopt. Terwijl de boot rustig heen en weer deint vraagt ze ons hoe wij deze eigenlijk in de markt zouden zetten? Het tekent de ambitieuze, ijverige en leergierige manier waarop ze de watersportwereld willen verduurzamen. “Eerst dit neerzetten, straks maar weer eens een avondje vrij”, vervolgt ze.  
 

Rondje langs Friese impact-startups  

Een startup die zich richt op een of meer van de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, is een impact startup. En omdat bedrijven die verder gaan dan alleen het nastreven van financieel rendement, aandacht verdienen van ons maar ook de politiek, doen wij een rondje langs een aantal Friese impact-startups. Waaronder dus Duurzame Sloepen in Woudsend. 

 

Dan bouwen we hem toch zelf?

 We gaan even terug in de tijd. 2020, het jaar dat voor velen in het teken staat van corona. Zo ook voor Marieke en haar vriend Jörgen. Marieke: “Ik had een baan waarbij ik normaal veel in het buitenland was. Op een gegeven moment komt dat stil te liggen, dan zit je thuis op je eigen kantoor en dat is best wel saai. Omdat we normaal ook privé veel reizen dachten we; wat gaan we nu doen? In dit gebied kun je met een sloep of een boot bij alle mooie hoeken komen, maar helaas hadden wij geen bootje. En omdat we niet de enigen met dit idee waren, was een bootje huren ook geen optie.”

“Gelukkig is Jörgen handig. Hij zei dus al snel; dan bouw ik zelf een boot. Toen we het erover hadden, concludeerden we: als we de boot gaan bouwen, dan moet-ie duurzaam. Maar als je hem toch duurzaam gaat bouwen, waarom dan alleen voor onszelf? We kwamen erachter dat er nog geen duurzame sloepen bestonden, dus besloten we er de markt mee op te gaan en in december 2020 schreven we ons in bij de Kamer van Koophandel.” 

Duurzaamheid is de basis

Waar in Amsterdam consensus bestaat over dat Hazes de basis is, ligt dat in Woudsend net iets anders. Tenminste, op de werf van Duurzame Sloepen. “Duurzaamheid is voor ons echt de basis. Zelfs onze laptops zijn deels van oceaanplastic en onze promotiematerialen printen we ook op petflesgrondstoffen. Toen we ontdekten dat er in Europa nog geen enkele duurzame sloep geprint was, doken we daar eerst in: kan dit überhaupt, wie kan hierbij helpen en is iets vergelijkbaars als eens eerder gedaan? Omdat ik vanuit mijn vorige baan gewend ben met jongeren te werken, zochten we mensen die het interessant vonden om ons hierbij te helpen. Na heel wat bellen kwamen we bij de juiste personen bij de TU Delft uit.”

“Inmiddels werken er studenten aan het 3D-printproces, maar ook het productieproces van een vloer en brengen ze in kaart hoe mensen sloepen gebruiken en onderhouden. Want, gaat dit altijd met milieuvriendelijke middelen of niet? Zo werken we al anderhalf jaar succesvol samen! We willen het liefst boten van grondstoffen uit een bepaalde regio. Dus een boot van Amsterdam voor Amsterdam. Hoe tof is dat? Gewoon een boot met impact in de regio. Dat zien we ook al in de boten die we hier in Woudsend maken, we halen onze onderdelen liever uit Lemmer dan uit Frankrijk of Vietnam, zodat ze minder afstand afleggen. Daarnaast kunnen we natuurlijk ook printen in China, maar dat willen we echt niet. ‘Made in Holland’, staat daarnaast ook voor kwaliteit in de botenwereld.”   

Een sloep die 74% duurzamer is dan de industriestandaard. Maar hoe kom je daar eigenlijk achter? Luister hier naar Marieke die het uitlegt aan de hand van eco-score en CO2-uitstoot:

Marieke de boerduurzame sloepen

Een verhaal van fles naar boot

Met hun sloepen richten Marieke en Jörgen zich nu voornamelijk op watersportverhuurbedrijven die hun vloot willen verduurzamen en particulieren die al een bepaalde duurzame mindset hebben. “Dus particulieren met thuis al een warmtepomp of zonnecollectoren. Maar, uiteindelijk willen we ook al die andere particulieren raken. ‘Je bent op zoek naar een sloep; ken je de duurzame variant al’”, vervolgt Marieke. “Ik geloof erin dat ons verhaal zichzelf moet verkopen. Dat gebeurt wanneer wij ons onderzoek goed doen; dus aantonen dat het zoveel procent duurzamer is terwijl de boot ook competitief is qua prijs, kwaliteit, veiligheid en uiterlijk. En als wij dan ergens staan met een wand van petflessen is men automatisch geïnteresseerd; mensen zien in de flessen iets dat ze zelf in huis hebben en dat is nu gewoon een boot.”

Over het verhaal van Duurzame Sloepen gesproken; het werd nog mooier omdat ze zo slim waren een gepensioneerde botenontwerper te strikken voor hun sloepen. Luister hier naar Marieke die vertelt hoe ze hun kans pakten:

Marieke de BoerDuurzame sloepen

500 sloepen in een continuverbeterwereld

Vooruitkijkend wil Marieke zich blijven roeren in de ‘continuverbeterwereld’, zoals ze het zelf noemt. “Ik geloof er gewoon in dat als je iets kunt verbeteren, dan doe je dat. Daar krijg ik heel veel energie van. Daarom geloof ik ook niet echt in afval. Je degradeert iets dat kort daarvoor nog een grondstof was. Waarom zou je dat doen? En ik snap dat wat wij maken een luxegoed is; je kunt ook leven zonder boot. Maar we willen niet dat er alleen maar niet-duurzame sloepen te krijgen zijn. Om de voetafdruk die we nog hebben te compenseren, wil ik graag dat ons personeelsbestand over een jaar of vijf duurzaamheidskennis gaat delen met andere bedrijven die willen verduurzamen.”

“En met het oog op onze groei willen we de komende drie jaar vijfhonderd sloepen verkopen. Een andere ambitie is dat we graag nog een 11-metermodel willen maken. Daar hebben we al een ontzettend mooi model voor liggen. Oh ja, en een beetje genieten, natuurlijk. Het gaat soms zo snel dat je niet goed realiseert wat je met zijn allen bereikt. Toen we voor het eerst het water op gingen in onze eigen boot, zeiden we: ‘We hebben deze boot gewoon zelf gemaakt hè. Zelf bedacht, zelf uitgewerkt, zelf afgebouwd met ons team. Jeetje, dat is eigenlijk best wel heel tof, maar omdat het zo snel gaat, heb je niet alle tijd om het voldoende te vieren.” 

 

Word vriend van Duurzame Sloepen

Wil je je aansluiten bij de missie van Duurzame Sloepen? Dat kan, je leest er alles over via deze link.