De link tussen BeStart en Founded in Friesland

Founded in Friesland is een belangrijke aanjager van het Friese startup-ecosysteem. Van dit innovatieplaatje maakt cleantech accelerator BeStart onderdeel uit. Wat voor rol speelt deze accelerator eigenlijk in de regio? Private lead Erwin Damberg vertelt het in dit interview. 

Wat doe je als private lead van Founded in Friesland?

“Ik spreek zoveel mogelijk startup-ondernemers over hun successen en uitdagingen. Deze input zet ik in voor onze programmering rondom het thema markt. Zo kunnen we startups en scale-ups ondersteunen met de volgende stap in hun bedrijf. Hierbij proberen we startup-ondernemers altijd eerst te verbinden met bestaande support organisaties binnen het ecosysteem. Omdat Founded in Friesland in verbinding staat met zowel de ondernemers als de publieke partijen in onze regio, kunnen zij elkaar via ons goed vinden.”
 

Hoe zie jij de positie van BeStart binnen het Friese startup-ecosysteem?

“BeStart is een organisatie die startups helpt accelereren. Dat doen ze door middel van een intensief coachingstraject, validatietechnieken en hun positie in het startup-ecosysteem. Door hun focus op cleantech startups sluiten ze perfect aan op de regiopropositie van Friesland. Daarin speelt circulariteit namelijk een belangrijke rol. Samen met de Friese technologieclusters kan BeStart ook een mooie rol spelen, om deze propositie naar een volgend level te brengen.”
 

Wat is de unieke kracht van BeStart?

“Het is de enige accelerator in Friesland. Ook het fundament erachter met vier founding fathers staat als een huis. Hierbij komen diverse belangrijke expertises in de regio samen. Dat zorgt voor een brede inzet van het Friese netwerk om te kunnen accelereren. Denk aan het makkelijker realiseren van warme introducties en toegang tot expertise en testfaciliteiten.”
 

In welke fase is BeStart de perfecte vervolgstap voor een cleantech startup?

“Dat is op het moment dat jij je product hebt gevalideerd, dus als je een oplossing hebt voor een bepaald probleem. Je hebt ook al je eerste klanten gevonden, maar hoe schaal je dat nou op naar een groter publiek? Bij voorkeur ben je een organisatie met een founding team, zodat je ook de slagkracht hebt om te acteren op kansen die ontstaan.”
 

Stel, je bent deelnemer aan BeStart, wat kan Founded in Friesland dan voor je betekenen?

“Dat verschilt per startup. Doordat je deelneemt aan BeStart, ben je sowieso zichtbaarder voor het netwerk in de regio, dus ook voor ons. Afhankelijk van in welke fase je zit en wat je nodig hebt, kunnen wij je connecten aan bedrijven en publieke partijen in de regio. We kijken samen waar je behoefte ligt en wat er in de regio beschikbaar is voor jouw ondersteuning. Dat is onze rol. We denken niet vanuit een type programma, maar we kijken vanuit het totaalaanbod in de regio wat passend is. We willen in elk opzicht bijdragen aan de volgende stap van ondernemers.”
 

Kun je tot slot een voorbeeld noemen van een succesvolle alumnus?

“In de afgelopen jaren hebben diverse succesvolle startups deelgenomen aan het BeStart programma. Een van de meest recente successen is zeker Acquaint, die nu mooie stappen zet met hun technologie om ondergronds leidingwerk te inspecteren. Zij doen het zo goed dat ze een plek in de Deloitte Fast 50 ontvingen. Dat is voor een technologisch bedrijf dat ook productie draait, uniek. Daar heeft BeStart een belangrijk aandeel in gehad. En als Founded in Friesland zijn we super trots op zulk succes!”


Wil je deelnemen aan de volgende editie van BeStart? Meld je aan via deze link!