De droom van Sabine Stuiver: koelkast, wasmachine én een Hydraloop

“Dit wordt een standaard item in ieder huis, mark my words!”, zegt Sabine Stuiver ergens halverwege ons interview. Een betere weergave van de manier waarop zij als co-founder van Hydraloop onderneemt is er niet; met tomeloos vertrouwen in hun missie, maar ook al jaren werkweken van 70 tot 80 uur. In januari 2020 werd het harde werken beloond, met de winst van de grootste consumentenbeurs van de wereld, de CES in Las Vegas, lieten ze de BMW’s, Samsungs en 20 duizend anderen achter zich. Het resultaat? Wereldwijd duizenden aanvragen, honderden aanvragen voor partnerschappen, cameraploegen van elke nieuwsstation dat je kunt bedenken, de rol in een Netflix-documentaire en de luxepositie om de beste mensen uit het werkveld naar Leeuwarden te halen. Toch staan ze nog maar aan het begin volgens Sabine. Wij vroegen haar hoe de weg hier naartoe eruitzag, wat de toekomst gaat brengen en waar ze als ondernemer in gelooft om dit voor elkaar te krijgen.
 

De Hydraloop

“Eigenlijk is onze visie iets heel simpels”, vertelt Sabine. “Elk gebouw heeft een eigen waterbron. Dit bestaat uit licht verontreinigd water zoals dat uit de douche of wasmachine (en dus niet uit zwaar verontreinigd water zoals dat van het toilet of uit de keuken). Dit wordt nu nog gezamenlijk afgevoerd, ergens schoongemaakt, losgelaten in de natuur en dan haalt een waterleidingbedrijf het weer op en transporteert het naar je huis, zodat het wederom maar één keer gebruikt kan worden. Wij komen helemaal niet uit de watertechwereld, maar we hadden wel de visie dat deze manier van werken anno 2021 belachelijk is. Je hoeft toch niet met drinkwater je toilet door te spoelen? Daarom dachten we: dat moet toch anders kunnen.”

“Hiervoor ontwikkelen wij waterrecyclesystemen in verschillende groottes en voor verschillende toepassingen. Zoals huizen, appartementen, maar ook B&B’s, hotels, sportclubs of kantoren. Omdat je niet overal superkwaliteit water voor nodig hebt zorgt ons systeem dat het licht verontreinigde water apart wordt genomen, en gereinigd en gedesinfecteerd, zodat dit hergebruikt kan worden om bijvoorbeeld je tuin mee te bewateren of je was te doen. Op die manier bespaar je 45% drinkwater, wordt je CO2-voetafdruk verkleind en verbruik je minder energie. Dit doen we ook nog eens als enige ter wereld zonder chemicaliën die enorm schadelijk zijn of filters die vaak verstopt raken én met een systeem dat even groot is als een koelkast, terwijl onze concurrenten ongeveer een tuinhuis nodig hebben!” 

Op die manier bespaar je 45% water, wordt je CO2-voetafdruk verkleind en verbruik je minder energie.

Wij richten ons op de eindconsument

“Het voelde echt alsof we de eerste jaren met een rubberbootje een tanker van koers moesten laten veranderen, maar we zien het nu echt gebeuren” aldus Sabine. “In het begin werden we door waterleidingbedrijven vooral gezien als bedreiging, maar dat is nu allang niet meer zo. Het feit is dat we over 10 tot 20 jaar ongeveer twee miljard extra mensen op deze planeet hebben. Maar we hebben nu al te weinig water voor de huidige populatie. Dat we ons eerst richten op plekken zoals Zuid-Amerika waar water schaars en duur is, betekent niet dat het probleem zich alleen ver weg voordoet. Ook hier in Nederland viel het watertekort de afgelopen drie zomers tijdens de hitte al op. Ook de waterleidingbedrijven weten dit en zien nu in dat ze ons juist nodig hebben om aan de groeiende watervraag te blijven voldoen. Toch richten we ons vooral op de consumenten. Onze boodschap naar hen is dan ook; jij hoeft niet te gaan zitten wachten op de overheid die zegt dat je dit moet doen. Als jij het wilt kun je overal ter wereld een Hydraloop van ons kopen. Hebben we nog geen partner bij jou in de buurt? Dan gaan we er eentje zoeken!”
 

Honderden aanvragen en overal te zien in Brave Blue World

Sinds ze in 2015 begonnen zijn er een paar belangrijke omslagpunten geweest voor Hydraloop: “Met onze ondernemersachtergrond, en met een totaal nieuw concept en out-of-the-box waterrecyclingsysteem, stonden we eind 2017 op de Aquatech-beurs in de RAI. Opeens stonden er toen bezoekers vanuit de hele wereld bij ons in de rij. Vanaf dat moment moesten we van alles gaan regelen. Niet alleen de productie, maar vooral je product bekendmaken bij de hele wereld. Want we hadden wel door; we zijn nog maar een startup met een systeem gemaakt in eigen garage.”

In de video is te zien dat Sabine weer emotioneel wordt als het gaat over de CES. “Ja, dat gebeurt nog steeds inderdaad. Dat komt omdat we in 2018 en 2019 naar 26 internationale beurzen en seminars gingen om overal maar te praten over de power van waterrecycling en bij de 27e beurs, de CES dus, álles veranderde. Van push naar pull. Een foto van ons met een Hydraloop naast de Johannes de Doperkerk in Leeuwarden werd opeens aan alle internationale pers getoond als ‘tech-trend to watch out for’. We werden verkozen tot het allerbeste product van de hele beurs (iets wat een Nederlands bedrijf nog nooit is gelukt) en vanaf dat moment werden we de hele wereld over gekatapulteerd met als resultaat dat we de aanvragen niet meer aankonden. En afgelopen oktober gebeurde dit nog eens. We zitten in de documentaire Brave Blue World die alleen in kleine theaters te zien zou zijn, maar dus opeens aan Netflix werd verkocht. Op dit moment hebben we wereldwijd ongeveer 75 partners, maar na de lancering van de documentaire kregen we binnen twee weken tijd alleen al 450 nieuwe aanvragen. Die zijn we nu nog allemaal aan het screenen en onboarden en de aanvragen blijven binnenkomen.”
 

Ondernemen is geen sprintje, maar een marathon. En een privilege 

“Tuurlijk, het ondernemen is ook heel zwaar, niet altijd een mooi plaatje en keihard werken. Maar het is zeker geen straf, integendeel; het is iets heel moois”, vindt Sabine. “We begonnen met een gamechanger in een markt met superveel weerstand, maar dat hoort er gewoon bij. En al het werk dat je uitbesteedt kost geld, dus je wilt zoveel mogelijk zelf doen. Maar weet je, we hebben een product dat er echt toe doet. We kunnen echt substantieel bijdragen en een verschil maken in onze wereld. Daardoor voelt het ook gewoon dat we dit móéten doen. En als je dan kijkt wat ons ondertussen allemaal overkomt, van de prijzen die we winnen, de mensen die we spreken tot het op de lunch gaan bij de koning en koningin; dan voelt dit alles voor ons echt als een privilege… dat we dit mogen meemaken. Al kijk ik stiekem ook wel weer eens uit naar een onbekommerd weekend vrij of een vakantie hoor.”   

We hebben een product dat er echt toedoet. We kunnen echt een substantieel verschil maken in de wereld.

Concurrentie? Graag!

Hydraloop heeft projecten van Canada tot Johannesburg en is bezig met een enorme opmars. “Omdat we nu intern van logistiek tot marketing allemaal specialisten hebben voor dingen die we voorheen allemaal zelf deden, kan ik me nu volledig focussen op het vertellen van onze missie en het Hydraloop-verhaal. Concreet betekent dit verder dat we volgend jaar als het goed is 2500 systemen leveren, het jaar erop 25 duizend en wat daarna komt weet ik nog niet precies. Wel weet ik dat dit een gigantische markt gaat worden. En als ik om me heen kijk; wat er allemaal aan het veranderen is in de wereld, maar ook de snelheid waarmee; dat hadden we een jaar geleden nooit verwacht.”

“Toch staan we echt nog maar aan het begin. Onze visie is, en daar geloof ik ook echt in, dat er over tien jaar niet meer gebouwd wordt zonder decentraal waterrecyclingsysteem in elk gebouw. De potentiele markt is dus enorm, echt gigantisch. Die kunnen wij nooit alleen bedienen, dus gaan er concurrenten komen. En die hebben we hard nodig, daarom bieden we onze technologie al aan zodat anderen daarmee aan de slag kunnen. We blijven natuurlijk wel graag marktleider, dus de Tesla van de waterrecyclers. Door altijd het meest innovatieve, mooie, bijzondere product in de branche te blijven. Maar we willen nu eerst zorgen dat onze systemen de komende jaren zo goedkoop worden dat ze een no-brainer zijn. Dus koelkast, wasmachine, Hydraloop.”

Ondertussen worden er al grote stappen in de goede richting gezet. Zowel hier als aan de andere kant van de wereld: “We hebben zojuist een partnerschap getekend met een heel groot waterleidingbedrijf op een ander continent. Zij bedienen ongeveer vijf miljoen mensen nu, maar binnen afzienbare tijd worden dat er acht miljoen. Over een paar weken gaat onze eerste container die kant op. En zeer binnenkort wordt ook bekend gemaakt dat er subsidiemogelijkheden komen voor waterrycyclingsystemen! Zodat iedereen die een systeem wil, met substantiële korting kan krijgen. Dat is perfect voor ons, want hiermee kunnen wij de wereld over om te laten zien; zo kan het!”
 

Een wereldproduct vanuit Leeuwarden

“Prins Constantijn zegt weleens dat we in Nederland soms wat klein denken. Ik denk niet dat dat voor ons geldt; we denken juist graag groot. We hebben gewoon een wereld-product en afzetmarkt. Allemaal begonnen met tien woningen in Blitsaerd, maar door het water-ecosysteem en wat Wetsus en de Water Alliance doen, wisten we dat we in Leeuwarden moesten blijven. Dus we breidden hier uit, ruilden onze garage in voor een lab in het WAC, en maken ondertussen waar wat ik op het podium riep toen we hier in 2018 de WIS-award wonnen: We’re gonna make you proud, we’re gonna rule the world!”

Ook Sabine Stuiver en Hydraloop zijn onderdeel van het startup-ecosysteem, én maken grote internationale stappen. Maar wat is jouw volgende stap? We helpen je graag met:

Bekijk hieronder de portretvideo van Sabine Stuiver.