Terugblikken op CES 2021 met Friese scale-up Hydraloop en startup Tapp.online

Nevada, middenin de Mojavewoestijn vind je een baken van extravagant licht: Las Vegas. Vaak geduid als het Disneyland voor volwassenen, maar naast de normaliter zo overvolle casino’s en duizelingwekkende hotelprijzen ook ieder jaar het toneel voor het meest invloedrijke tech-evenement ter wereld: CES. De Consumer Electronics Show, noemt zichzelf de ‘proeftuin voor baanbrekende technologieën en wereldwijde vernieuwers’. Hetgeen precies de essentie van een start- en scale-up raakt: met complexe technologieën de wereld verbeteren. Vorig jaar trok het evenement maar liefst 200 duizend bezoekers van over de hele wereld. Een soort drukte dat traditioneel gezien zelfs zorgt voor een onschuldige verkoudheid voor haar bezoekers onder de noemer ‘Vegas Flu’. Maar dit jaar zag het er logischerwijs anders uit. De vliegtuigen bleven overal aan de grond, terwijl CES online de lucht inging. Samen met drie Friese deelnemende bedrijven: Hydraloop (scale-up), Tapp.online (startup) en Carver (startup). Met twee van hen blikken wij terug.

Hydraloop verslaat de reuzen uit Silicon Valley

CES is dé plek waar de scherpste innovators ter wereld het podium betreden. Maar tussen de Sony’s, Mercedes’ en Electroluxes van deze wereld werd juist een Friese startup genaamd Hydraloop met hun waterrecyclingsysteem de overall winnaar van CES 2020. Wat gebeurt er daarna? “Alles!”, vertelt medeoprichter Sabine Stuiver. “Er is volgens mij geen taal ter wereld waarin er niet over ons gepraat of geschreven is. We waren natuurlijk al overtuigd dat we een supermooi innovatief product hadden, maar de wereld moet je wel kennen. We gingen daarvoor al naar tientallen internationale beurzen, maar tijdens CES kwam het allemaal samen. Dat was hét kantelpunt voor ons. Het voelde alsof we in één keer over de hele wereld werden gekatapult. 

Ondertussen zijn we gegroeid van zes naar twintig mensen, van startup naar scale-up en is onze investering rondgekomen waardoor we (fully funded) ons businessplan gaan uitvoeren. Daarnaast wonnen we nationale en internationale prijzen en duiken we op in een Netflix-documentaire. Ja, toen we laatst even terugkeken naar de foto’s, dan besef je weer even dat alles sinds CES 2020 totaal is veranderd.”

 

Het terugdringen van e-waste

Maar hoe ervaar je CES als de cameraploeg van CNN niet direct bij jouw stand staat te dringen? “Ook dan blijft het een fantastische plek en een eer om onder begeleiding van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ons land te vertegenwoordigen”, aldus Niels Postma, eigenaar van Tapp.online. 

“Het thema vanuit Nederland was ‘solving global challenges by Dutch Tech’. En daar dragen wij met Tapp.online aan bij. Wij werken namelijk aan het verkleinen van e-waste door het vervangen van plastic en andere moeilijk recyclebare verpakkingen door papier. Hier voegen wij in de vorm van microchips een soort mini-pc aan toe zodat we data verzamelen en tegelijk de stroom van elektronisch afval verkleinen. Zo meten we bijvoorbeeld heel simpel of een lading voedsel vanuit Nederland, ook in Zuid-Afrika nog onder de juiste temperatuur wordt vervoerd.”

 

70 duizend bezoekers en nieuwe leads, maar ook gemiste kansen

Dit jaar dus geen jetlag, abominabele hotelprijzen en overvolle zalen, maar ook geen toevallige ontmoetingen en het met eigen ogen bekijken van nieuwe producten. “Ik was er vorig jaar ook bij”, vertelt Niels Postma. “Zo’n fysiek evenement is wel net even anders. Je ziet veel meer. Mensen, producten, keynotesprekers; het bruist dan echt. Dat was nu natuurlijk anders.” Zo concludeert ook Hydraloop: “Vorig jaar hadden we constant 30 à 40 man voor onze stand. Nu wisten we dat het er dit jaar anders uit ging zien, maar toch voelde het nog een beetje als een gemiste kans. We waren ontzettend goed voorbereid, hadden onder andere veel tijd geïnvesteerd in visuele hulpmiddelen om ons goed te laten zien, maar kregen op het laatste moment pas inzicht in het platform van het evenement. Hier was uiteindelijk een stuk minder mogelijk dan vooraf gecommuniceerd en de zoekfuncties werkten ook niet optimaal. Dat is natuurlijk jammer, maar desondanks kwamen er weer een heleboel mooie dingen uit voort. Denk aan interviews met CNN en The Voice of America en een heleboel relevante podcasts. Maar natuurlijk ook interessante leads waarmee we aan de slag gaan.” 

Dit laatste geldt ook voor Tapp.online: “Er kwamen 70 duizend mensen op af, dat is natuurlijk ongekend voor een online event. Het voordeel is daarnaast dat ze echt op zoek moesten naar jouw online stand, de bezoekers waren daardoor wat minder, maar de leads kwalitatief misschien wel beter. En dichter bij huis soms. Zo gaan we voor onze buren Hydraloop kijken of we stickers kunnen maken die schokken meten zodat zij kunnen zien wat er gebeurt met de machines die ze over de hele wereld verschepen.”

Ook benieuwd naar de belangrijkste tech-insights van dit jaar? Tot 15 februari vind je alles van CES 2021 terug op: https://digital.ces.tech/home.