Terug- en vooruitblikken met de winnaar van de Enterprijs: Asfelias

“Je hebt het misschien de afgelopen jaren wel voorbij zien komen op het nieuws; DDOS-aanvallen op grote instanties in Nederland. Zo legde een jongen van 18 met veertig euro budget met gemak een bank urenlang plat. Dit laat duidelijk zien dat als je als ‘cybercrimineel’ iets wilt, de tools online gewoon beschikbaar zijn”, vertellen Nam Nguyen en Jouwert Wielinga.

Toch richten cybercriminelen zich niet alleen op deze grote instanties, maar ook het mkb. Want waar de data-diefstallen bij de GGD of de Universiteit Amsterdam groot het nieuws halen, wordt in Nederland onder de radar jaarlijks naar schatting ongeveer een miljard schade geleden door cyberaanvallen op het midden- en kleinbedrijf. Terwijl veel bedrijven uit deze sector door gebrek aan tijd, geld of kennis geen zicht hebben op hun kwetsbaarheden. Juist daarom is Asfelias, winnaar van de vijfde editie van de Enterprijs, zo belangrijk. En wij stellen dé cyber securitypartner voor het mkb aan je voor.

 

‘Cyber securitypartner voor het mkb’ wat houdt dit precies in?

“Dat wij dit onderwerp toegankelijk maken voor ondernemers. Bijvoorbeeld door het inventariseren van hun website. Dan brengen we in kaart waar de kwetsbaarheden liggen, rapporteren we wat er misgaat en waarom dit misgaat. Vervolgens geven we onze klanten dan de mogelijkheid om dit zelf op te lossen of pakken wij dit voor hen op. Het vervolg hierop is een diepere scan. Je kunt het online gedeelte van je onderneming het beste zien als een huis. Een huis waar je binnendringers natuurlijk buiten de deur wilt houden. Waar we tijdens zo’n eerste scan vooral controleren of deze ‘deuren’ goed werken, kunnen we ook een diepere scan uitvoeren. Dat betekent dat we ook daadwerkelijk naar binnen gaan en kijken hoe goed de ‘kluis’ beschermd is. Hierbij kan je denken aan personeelsgegevens of bijvoorbeeld je database.”

 

En jullie kunnen bedrijven helpen omdat jullie de taal van hackers spreken?

“Nou, het gaat eigenlijk nog een stukje verder. Je kunt het zien als programmeren; dat is een taal die iedereen die het wil leren onder de knie kan krijgen. Het duurt alleen eventjes. Dit combineer je met kennis over hoe een netwerk werkt en een heleboel programma’s. Kortom: heel veel kennis en kunde. Tijdens onze opleiding en minor verdiepen wij ons hierin en worden we dus steeds beter. En juist omdat het mkb vaak getroffen wordt door simpele aanvallen, kunnen wij dit gemakkelijk voor ze oplossen door een online slot op hun organisatie te zetten.”

 

Waarom deden jullie mee aan de Enterprijs?

“We hadden eigenlijk geen keus”, lachen ze. “Via onze minor ‘Ondernemen iets voor jou?’ werd het aangeraden en vervolgens zei onze docent: hier is het nummer van Jornt de Boer, bel hem even. Daarna ging het allemaal best snel. We kregen pitch- en Lean Model Canvas-training van Lucas en Jornt waarin ze echt met ons meedachten over hoe we ons verhaal goed kunnen overbrengen. Dat meedenken is overigens nooit echt gestopt. Zij, en Leonie trouwens ook, waren hierin altijd bereikbaar voor ons. Het was heel fijn dat ze op zo’n bevlogen manier en vanuit hun kennis bezig waren om je beter te maken. De finale zelf ging vervolgens wel goed volgens mij. We hadden geduchte tegenstanders, dus ik had niet direct verwacht dat we zouden winnen. Daarnaast was ik best gespannen waardoor ik redelijk droog reageerde toen dit wel zo bleek te zijn”, vertelt Nam.  


Jullie wonnen €2500 en een halfjaar startupbegeleiding van Inqubator Leeuwarden, wat zijn de plannen hiermee?

“Ze zeggen altijd: droom groot, toch? Wat dat betreft willen we binnen tien jaar het aanspreekpunt zijn voor mkb in Nederland wat betreft cyber security. Maar laten we ons eerst de komende drie jaren focussen op Friesland. Met het investeringsgeld kunnen we nu eerst professionaliseren. Investeren in promotie, maar ook middelen voor onszelf zoals programma’s en licenties. Een mooie manier om snel stappen te maken!”
 

Bekijk hieronder de finale van Enterprijs 2021.