Louis Zantema: “Reducept is virtual reality-breintraining om pijn te reguleren”

Nog nooit ging het zoveel over de zorg als afgelopen anderhalf jaar. Ziekenhuisspecialisten werden een bekend gezicht op televisie, heel Nederland sprak opeens over IC-capaciteit en de (na)druk op de zorg bleef maar groeien. Het doel? Een acuut probleem bestrijden. Maar wat nou als jouw probleem niet acuut is, maar je rugklachten, hoofdpijn of bijvoorbeeld spastische darm je chronisch parten speelt? Daarvoor is Reducept. Een methode om (digitaal) mensen met langdurige pijnklachten te helpen. Ze startten in 2018, wonnen in 2019 de innovatieve World Summit Award van de Verenigde Naties en wij vroegen aan ze hoe het er nu voorstaat!
 

Maar hoe werkt het precies? 

Eerst nog even terug naar de basis, want hoe help je nou precies digitaal mensen met chronische pijnklachten? Medeoprichter van Reducept Louis Zantema legt het uit: “Reducept is onze meest bekende virtual reality-training. Kortgezegd is het een breintraining voor mensen met klachten waarbij niet het lichaam zelf, maar de hersenen de pijn blijven aanmaken. Je kunt de methode als het ware vergelijken met een game; je doet verschillende opdrachten die zijn afgeleid van psychologische oefeningen om je pijn beter te reguleren. Dat kan mindfulness zijn, maar ook heel visueel zoals bijvoorbeeld het wegschieten van pijn. Je kunt het wel een beetje vergelijken met Wim Hof (The Ice Man). Hij leert mentale technieken om de pijn die bij kou komt kijken aan te kunnen en wij leren je dingen die je in het dagelijks leven kunt gebruiken om pijn te reguleren.”

 

Onze hersenen zijn ons te slim af

Uit onderzoek blijkt dat er veel behoefte is aan een oplossing voor chronische pijn vertelt Louis: “Ongeveer één op de vijf mensen in de westerse landen heeft last van langdurige pijn. Eén op de vijftien mensen heeft er zelfs heel erg last van; dat betekent hoger dan een vijf op een schaal van tien. Kortom; het is een veelvoorkomend probleem, maar we zien dat de visie hierop heel medisch is. Daarmee bedoel ik dat er vaak geprobeerd wordt om pijn op te lossen op de plek waar de pijn voorkomt. Terwijl je ziet dat die pijn soms niet eens meer met het lichaam te maken heeft. Dit is een van de redenen dat deze pijn heel lang doorgaat. Een groot onderdeel hiervan is hoe het brein hiermee omgaat. Dat wordt namelijk steeds slimmer in het aanmaken van de pijn. En dat is op zichzelf best wel een groot probleem, zagen we in de praktijk.”

We waren niet bezig met; we moeten de wereld verbeteren, maar wat kunnen we beter doen in dit ziekenhuis. En toen zagen we dat dit probleem echt wereldwijd is.”

Louis ZantemaReducept

Niet afleiden, maar duurzaam oplossen

In 2017 leerde Louis zijn compagnon Margryt Fennema kennen en begin 2018 begonnen ze in het Medisch Centrum Leeuwarden met patiënten spreken en prototypes testen. “We waren niet echt bezig met; we moeten de wereld verbeteren, maar wat kunnen we beter doen in dit ziekenhuis. En toen zagen we dat dit probleem echt wereldwijd is. Het idee komt uiteindelijk bij ons beide vandaan. Het inhoudelijke en de pijntheorie is echt mijn stuk. Hoe we het hebben vormgegeven en het uitzoeken waar de patiënt behoefte aan heeft, komt bij Margryt vandaan.”

“Er werd toen wij startten al het een en ander met VR en pijnbestrijding gedaan, maar dat had vooral met acute pijn te maken. Een van de hypotheses die wij wilden testen was; als het met acute pijn werkt, werkt het dan ook bij chronische pijn? Oftewel; klopt het dat je mensen iets in virtual reality kunt leren dat ze erbuiten kunnen toepassen? Bij acute pijn was de strategie vaak dat mensen worden afgeleid, maar dat is niet een hele duurzame oplossing; je moet mensen ook begeleiden, vonden we. Hiermee zijn we aan de slag gegaan. Dat betekent heel veel testen voordat we daadwerkelijk een product hadden.”

Het zijn de patiënten die pijn hebben, hen helpen we het liefst. De acceptatie in de consumentenmarkt is alleen nog te laag om daar vol gas op te geven.”

Louis ZantemaReducept

Via de zorgmarkt de patiënt bereiken

Ondertussen is het aantal VR-therapieën toegenomen. “Maar wel specifiek op bepaalde klachten”, vertelt Louis. “Daardoor vind ik ook dat er relatief weinig sprake van concurrentie is. Het is juist prima mogelijk om bestaande pijnprogramma’s naast elkaar te draaien. Daar is nu alleen nog niet genoeg aanbod voor. Zelf zijn we nu het meest actief in Nederland. Maar met behulp van platformpartners die Reducept op andere plekken aan de man brengen, wordt ons product ook gebruikt in Amerika, Duitsland, België en Scandinavië. We zien dat in veel opzichten eerst VR binnen moet komen en dat mensen dan pas gaan nadenken over de interventies die ze daarmee kunnen doen. Dit neemt gestaag toe, dus dat kost tijd. Het zijn de patiënten die pijn hebben; hen helpen we het liefst. De acceptatie in de consumentenmarkt is alleen nog te laag om daar vol gas op te geven. Daarom groeien we nu eerst mee in de acceptatie van VR in de zorgmarkt, dat is de toegangspoort om de patiënten te bereiken.” 

 

Afkomen van pijn: sales en een boek

Ook in de zorgsector brengt de zomer enige rust met zich mee. Toch liggen daar ook kansen volgens Louis: “Je merkt wel dat externe partijen en kopers ook vakantie hebben. Dat is voor ons een mooie kans om naar binnen te kijken. Hoe lopen de processen, waar zijn we blij mee en wat willen we verbeteren. Het is ook wel goed om iets meer ruimte te hebben om na te denken over wat er verbeterd kan worden. Op die manier zijn we er klaar voor als de markt in september weer aantrekt. We focussen ons dus nu vooral even op het uitbreiden; hoe zorgen we voor meer kracht bij onze sales, hoe maken we nieuwe klanten bekend met de producten en hoe zorgen we dat zij trouwe gebruikers worden. Oh ja, en er is ook net een boek van mij uitgebracht: ‘Bevrijd van Pijn’. Daar heb ik vorig jaar mijn vrije avonduurtjes aan besteed. Het onderwerp is heel erg in lijn met Reducept; het doel is hetzelfde, alleen is Reducept de meest vooruitstrevende manier van pijnbestrijding en gaat dit boek juist over de meest conventionele.”

Wil je meer weten over wat Reducept doet? Bekijk dan hun website via www.reducept.com